Dokonalá továreň na vyciciavanie štátu. Je to vymyslený, fiktívny spor, sypal Grendel. OĽaNO preto žiada audit všetkých zmlúv s právnickými kanceláriami

    0
    Z tlačovej besedy hnutia OĽaNO venovanej niekoľkomiliónovej odmene advokátskej kancelárii Dvorecký a partneri. Zľava Eduard Heger, Gábor Grendel, Jozef Viskupič (Autor: NRSR)

    „Pri Gabčíkove sa môže vláda tváriť, že sme získali vodnú elektráreň. Ale čo sme získali víťazstvom v spore pána Pavlisa (bývalého ministra hospodárstva – pozn. PL.sk)? No nič. Nič sme nezískali. Ak za takéto spory máme platiť odmenu právnickým kanceláriám, tak to je prosto dokonalá továreň na vyciciavanie štátu, na prachy,“ zhodnotil Grendel na tlačovej besede hnutia OĽaNO-NOVA venovanej takmer osemmiliónovej odmene právnickej kancelárii Dvorecký a partneri, ktorá poskytovala služby štátnej firme MH Manažment.

    Podľa poslanca sa stačí prihlásiť do nejakej súťaže s vedomím následného vylúčenia pre nesplnenie kritérií, potom vyčísliť ušlý zisk a zažalovať štát s vedomím vopred prehratého sporu, pričom štát bude zastupovať právnická kancelária, ktorá dostane odmenu 10 percent z takzvaného ušlého zisku.

    „To je prosto absurdné. Preto žiadame, aby NKÚ prišiel s auditom všetkých zmlúv s právnickými kanceláriami a aby minister hospodárstva vyrokoval vrátenie tejto odmeny, pretože bola absolútne neodôvodnená,“ predostrel požiadavky aj za prítomných kolegov z OĽaNO Viskupiča a Hegera.

    Grendel zároveň odpovedal na otázku novinárky, ako vníma, že ministerka spravodlivosti nechce ísť do prísnej regulácie, pričom v ČR už roky existuje špeciálny štátny úrad zastupujúci štát v prípade sporov.

    „Na jednej strane každé ministerstvo, každá takáto firma má svoje právne oddelenie. Platia si právnikov. Ale OK, môžu byť komplikované právne spory, kde sa treba radiť, v poriadku. Komentovať niečo, čo sme ešte nevideli, je, samozrejme, predčasné,“ uznal. Preto počkajú, s čím príde ministerka Žitňanská. Určite však nepodporia vyplácanie odmien v takýchto vymyslených sporoch. „Toto je prosto vyslovene vymyslený, fiktívny spor. A ak toto nebude riešiť návrh pani ministerky, tak ja nevidím dôvod to podporovať,“ doplnil.

    Na včerajšej mimoriadnej schôdzi parlamentu sa Grendel pýtal ministra hospodárstva Petra Žigu, či odmena 7,9 milióna eur vyplatená MH Manažmentom advokátskej kancelárii Dvorecký a partneri súvisela s víťazstvom v spore štátnej firmy so žalobcom Sonmazi Invest Limited so sídlom na Cypre a či je Sonmazi Invest Limited právnym nástupcom spoločnosti Port Service, vylúčenej v roku 2002 zo súťaže o privatizáciu podniku Slovenská plavba a prístavy pre nesplnenie podmienok.

    „V tomto prípade ide o rovnaký typ zmluvy, ako mala advokátska kancelária pána Bžána a ministerstvo hospodárstva čaká na právnu analýzu, či je vôbec platná. Za zmluvu nesie v plnej miere zodpovednosť bývalé vedenie spoločnosti MH Manažment, ktoré ju podpísalo v roku 2015,“ komentoval napokon hovorca Ministerstva hospodárstva Maroš Stano. Pripomenul, že minister Žiga vyvodil manažérsku zodpovednosť a odvolal vedenie MH Manažmentu. „V týchto dňoch nastúpilo do spoločnosti nové vedenie, ktoré minister hospodárstva okamžite požiadal, aby preverilo s plnou vážnosťou a zodpovednosťou všetky zmluvy, vrátane tých, ktoré sa netýkajú právnych služieb,“ priblížil Stano.

    Audit rezortných organizácií podľa neho ukázal, že žiadna spoločnosť v rezorte hospodárstva s výnimkou MH Manažmentu zmluvy s podielovou odmenou nemala. „Problém právnych služieb a zastupovania chce rezort riešiť systémovo a v plnej miere bude rešpektovať návrhy rezortu spravodlivosti, ako to navrhli poslanci na mimoriadnej schôdzi NR SR,“ dodal Stano s tým, že minister nezávisle od toho pripravuje opatrenia vylučujúce opakovanie situácie.

    Spoločnosť MH Manažment nám potvrdila, že advokátska kancelária Dvorecký & Partneri ju zastupovala v konaní pred Najvyšším súdom SR v právnej veci žalobcu Sonmazi Invest Limited o náhradu škody s príslušenstvom v celkovej výške približne 64,5 milióna eur. Advokátskej kancelárii bola na základe úspešnosti v konaní 3. februára 2015 vyplatená podielová odmena vo výške 10,2 % v zmysle Zmluvy o poskytovaní právnych služieb uzavretej s Fondom národného majetku, čo predstavuje sumu 6 575 708 eur bez DPH.

    ParlamentnéListy.sk telefonicky požiadali o odpovede súvisiace s týmto prípadom aj advokátsku kanceláriu Dvorecký a partneri, pričom sme boli odkázaní na e-mailovú komunikáciu. Do uzávierky článku sme vyjadrenia nedostali, po ich zaslaní budeme text aktualizovať. 

    Spoločnosť Port Service zažalovala Slovensko za ušlý zisk o 60 miliónov eur. Najvyšší súd SR v decembri minulého roka potvrdil, že žalobca nepreukázal ním žalovaný nárok. „Ak raz niekto nesplní podmienky súťaže, nemôže sa čudovať, že ho vylúčia zo súťaže a už vôbec si nemá nárokovať odškodné,“ opísal Grendel.

     

    - Reklama -