Fico: Úvahy o rozširovaní V4 len svedčia o jej sile. Rozšíri sa skupina na V4+?

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Predseda vlády SR zároveň zdôraznil, že by nebolo dobré meniť originálnu fungujúcu značku. Do úvahy teda podľa neho pripadá formát V4+, rozhodne však nijaké V5.

    “Pokiaľ ide o rozširovanie V4, my chceme zachovať unikátny formát V4, ale sme pripravení ísť do formátu V4+. My sme predsa preukázali množstvami stretnutí, že lídri iných štátov sú pripravení s nami komunikovať. Zostávame ale na formáte V4, maximálne V4+,” odpovedal Fico na otázku o možnom rozšírení V4 o Rakúsko, ktorá zaznela na tlačovom brífingu v Bruseli.

    Fico ďalej zdôraznil, že sila a jednota V4 sa prejavila aj na stredajšej (18.10.) pracovnej večeri lídrov V4 s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom. Tam sa totiž podľa jeho slov ukázalo, že lídri V4 zachovávajú v principiálnych otázkach zahraničnej politiky “absolútne jednotné stanovisko”.

    O možnom rozšírení V4 sa v Rakúsku začalo opäť diskutovať po nedeľňajších (15.10.) parlamentných voľbách. Je totiž možné, že predseda víťaznej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz zostaví vládu s euroskeptickou a populistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorej líder Heinz-Christian Strache sa za vstup Rakúska do V4 vyslovil ešte vlani.

     

    - Reklama -