Scientológovia v Maďarsku zneužívali údaje tretích osôb. Musia zaplatiť pokutu

    0

    Podľa agentúry MTI úrad vyšetroval cirkev od vlaňajšieho decembra a zistil, že porušila ohlasovaciu povinnosť, princíp cieleného a čestného spravovania osobných údajov, ale aj požiadavku bezpečnosti údajov.

    Péterfalvi dodal, že okrem toho cirkev neoprávnene spravovala osobné údaje svojich členov i tretích osôb. „S podobným prípadom porušovania zákona sa NAIH ešte nestretol,“ zdôraznil predseda.

    Pracovníci maďarského Národného úradu vyšetrovania (NNI) na základe sťažnosti niekoľkých členov cirkvi vykonali v stredu raziu v budapeštianskom sídle a v kancelárii cirkvi v Nyíregyháze. 

    Denník Magyar Idök v tejto súvislosti pripomenul, že cirkev považujú vo viacerých krajinách sveta za ilegálnu organizáciu, pritom v Maďarsku doposiaľ nerušene funguje.

    Magyar Idök informoval, že na NAIH sa obrátili scientológovia, ktorí chceli vystúpiť z tejto organizácie a žiadali späť všetky osobné dokumenty, ale neuspeli.

    Vyšetrovací úrad v stredu začal domovou prehliadkou proces vyšetrovania voči neznámemu páchateľovi pre podozrenie zo zneužitia osobných údajov a iných trestných činov.

    - Reklama -