Fico na straníckej konferencii: Smer-SD plní sny Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch. Vek odchodu do dôchodku by sa mohol zastropovať v ústave

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Pokračoval, že na Slovensku sa podarilo za roky 2016 a 2017 vytvoriť 129.424 nových pracovných miest a nezamestnanosť klesla na historické minimum 6,42 percenta. “Rastú reálne mzdy a HDP na obyvateľa prepočítaný podľa kúpnej sily bol vo februári 2017 na úrovni 77 percent priemeru EÚ. V roku 2020 chcem dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, ale nie je to pre nás posvätná krava. Nebudeme stále počúvať šetrite, šetrite. Kedy, preboha, máme ľuďom niečo dať, ak nie teraz? Chceme ľuďom niečo dať v podobe štvrtého sociálneho balíčka,” povedal Fico.

    Balíček má obsahovať zvýšenie príplatkov za prácu v noci, počas štátnych sviatkov a v sobotu a nedeľu, podporu cestovania a presťahovania za prácou, zvýšenie podpory rodinného opatrovateľstva a ďalšie opatrenia. Smer-SD chce podľa Fica predložiť aj návrh novej ústavno-právnej úpravy sociálnych práv. “Pôjde napríklad o zakotvenie inštitútu minimálnej mzdy do ústavy, aby sme zabránili pravici špekulovať o tejto téme. Toto je naša svätá povinnosť,” povedal Fico.

    Dôchodkový vek garantovaný ústavou?

    Smer-SD chce podľa jeho slov určiť aj vekový strop odchodu do dôchodku. “Ten sa bude zrejme predlžovať, ale treba si povedať, koľko rokov chceme nechať niektoré typy zamestnancov trápiť sa v robote. Je legitímnou snahou hľadať nejakú rozumnú hranicu,” vyhlásil Fico.

    Zastropovanie veku odchodu do dôchodku je legitímna téma. Ak by sa našla rozumná hranica, ktorá zabezpečí aj udržateľnosť dôchodkového systému, premiér Fico je pripravený na rozhovory s opozíciou o úprave tejto problematiky v ústave. Rovnako je za prípadné ústavné zakotvenie trojpilierového dôchodkového systému.

    Šéf Smeru dodal, že minimálna mzda na Slovenku v roku 2019 má dosiahnuť 500 eur. “Vieme, že na tento rast minimálnej mzdy táto krajina, tento výkon ekonomiky, toto prostredie absolútne má,” uviedol.

    Platy pre učiteľov sa v roku 2018 nebudú zvyšovať

    Zvýšenie platov učiteľov bolo od 1. septembra 2017 a platiť bude počas celého roku 2018. Ďalšie zvyšovanie platov učiteľov podľa programového vyhlásenia vlády bude až 1. januára 2019, komentoval premiér.

    Fica mrzí, že sa nedohodli s učiteľmi, pretože im ponúkli rast miezd od septembra tohto roka do 1. januára 2020 na úrovni viac ako 26 percent. Zároveň skonštatoval, že nikomu neberú právo na štrajk, ale vláda pôjde v rámci zvyšovania miezd učiteľov podľa jej programového vyhlásenia.

    Korupcia na Slovensku je

    Miera vnímania korupcie na Slovensku je vysoká. Zosúladenie vnímania miery korupcie na prijateľnú úroveň s objektívnou realitou bude vyžadovať obrovské úsilie, vyhlásil Fico.

    Premiér priznal, že na Slovensku korupcia je. Preto je podľa neho potrebné povzbudzovať ľudí, políciu, prokuratúru a súdy, aby konali. Podľa Fica je nutné od ľudí žiadať relevantné informácie, chrániť ľudí, kde to je opodstatnené a kde treba konať, je potrebné vyvodiť zodpovednosť.

     

     

    - Reklama -