Koalícia bez Babiša nebude, väčšina strán ale spoluprácu s ním odmieta

    0
    Andrej Babiš a manželkou Monikou (Autor: TASR)

    Dodáva však, že rovnako odmietavé slová zaznievajú z úst straníckych lídrov aj na adresu hnutia ANO Andreja Babiša, a to v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo. 

    Do Poslaneckej snemovne sa vo voľbách dostalo až deväť zoskupení, čo je vôbec najvyšší počet v modernej histórii ČR. Ak by ich lídri dodržali svoje vyjadrenia v predvolebnej kampani či bezprostredne po voľbách, nemohla by vzniknúť žiadna koalícia. 

    Strany ODS, Piráti, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 i Starostovia a nezávislí (STAN) vládnu spoluprácu s hnutím ANO z rôznych dôvodov a tiež s rôznou intenzitou odmietli a výhrady, aj keď už menej silné, zaznievajú aj od KSČM a SPD.

    ČT24 ale pripomína, že v dolnej komore nebude možné vytvoriť koalíciu na princípe “všetci proti Babišovi”. Vzhľadom k roztrieštenosti novej Snemovne by ju totiž tvorilo minimálne sedem strán s veľmi rozdielnymi programami a vždy by v nej museli zasadnúť i s SPD, voči ktorému zaznievajú od väčšiny strán rovnako odmietavé hlasy ako voči hnutiu ÁNO. ČT24 v tejto súvislosti uvažuje nad dovedna piatimi možnými spôsobmi, ako koalíciu s ANO utvoriť. 

    Prvou z týchto možností je tzv. modrá dvojkoalícia, ktorú by sformovali strany ANO a ODS, pričom by tak dosiahli zisk 103 kresiel, a síce tesnú väčšinu. Televízia v tejto súvislosti podotkla, že ANO sa rokovaniam s ODS nebráni a na regionálnej úrovni s nimi už teraz spolupracuje v niektorých krajoch. 

    Ďalšou z možností je podľa ČT24 vytvorenie staronovej koalície zloženej z ANO, ČSSD a KDU-ČSL, ktorá by mala tiež 103 kresiel. Spoluprácu s týmito subjektmi pritom už pred voľbami Babiš pripúšťal a po voľbách sa za ňu vyslovil aj druhý muž strany, prvý podpredseda ANO Jaroslav Faltýnek.

    Menej pravdepodobné je zrejme vytvorenie tzv. bahamskej koalície zloženej zo strán ANO, Piráti a KDU-ČSL, ktorá by mala 110 mandátov a ktorá by vzhľadom na farbu jednotlivých subjektov kopírovala vlajku bahamských ostrovov. Babiš určitý záujem o spoluprácu s Pirátmi prejavil. Piráti, ktorí sa do Snemovne dostali prvýkrát, voči nemu ale zastávajú výrazne odmietavé stanovisko pre jeho stíhanie v kauze Čapí hnízdo a tiež programové rozpory. 

    ČT24 uvažuje aj nad modro-černo-oranžovou koalíciou zloženou zo strán ANO, Piráti a ČSSD, ktorá by mala v Snemovni 115 kresiel. Výhrady voči Babišovi však zaznievajú ako z úst Pirátov, tak aj od lídrov ČSSD. Ďalšou z možností je tzv. koalícia proti establishmentu, zložená zo strán ANO, SPD a KSČM, ktorá by mala 115 kresiel.

    Spoluprácu z SPD však ANO pred voľbami odmietlo, pričom uvádzalo, že Okamurov program považuje po hospodárskej stránke za nesplniteľný a nadšené nebolo ani z plánu SPD na vystúpenie z EÚ. Proti ANO sa na druhej strane vyslovilo aj samotné SPD, ktoré má výhrady voči osobe trestne stíhaného Babiša. Spoluprácu s ANO spochybnili, avšak predsa len celkom nevylúčili, aj KSČM.

     

    - Reklama -