Nastavená cesta v zdravotníctve nie je správna, myslí si Cigániková z SaS

    0
    Jana Cigániková (Autor: Archív J. Cigánikovej)

    “Snažili sme sa to, o čom hovoríme posledný rok a pol, ukončiť legislatívnym procesom. Ide o zmenu ambulantných pohotovostí a rozšírenie ordinačných hodín pri všeobecno-praktických lekároch. Máme zmeny pri urgentných príjmoch, aby sme skvalitnili dostupnosť ústavnej zdravotnej starostlivosti,” uviedol minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Zásadná zmena je podľa jeho slov financovanie ošetrovateľstva v zariadeniach sociálnych služieb, okrem toho rezort prechádza aj kompletnou revíziou mŕtvych tiel. Podstatná zmena je v úhrade liekov a rozsahu, kde sa rozširujú možnosti získania inovatívnej liečby. 

    “Za SaS chápeme záujem aj cieľ ministerstva, ktoré sleduje. Nemyslíme si však, že táto cesta je správna. Chýba mi absolútne spôsob, akým sa presadzujú zákony v parlamente. Hovorím o tom, že je urobená dohoda a bez akejkoľvek diskusie, bez medzirezortného pripomienkovania, minútu pred hlasovaním sa podá k tomuto zákonu 36 'pozmeňovákov'. Takýmto spôsobom sa presadzujú zákony,” objasnila Cigániková s tým, že sú veci, s ktorými v zákone SaS súhlasí, ale aj také, s ktorými sa nestotožňuje. Najväčší problém je podľa nej silený spôsob presadzovania zákonov. “Možno to nešlo s diskusiou so stranou SaS, ale pozmeňovacie návrhy vzišli práve z diskusie s partnermi,” poznamenal minister zdravotníctva.

    Naopak, zmeny v zdravotníctve vníma pozitívne SNS, poznamenal poslanec NR SR Jaroslav Ridoško (SNS). “Začína tu koncepčná práca na stabilizácii systému, aby sa opäť stal stredobodom nášho snaženia pacient. Ako základ je to dobré, postupne sa môže všetko zmeniť,” povedal. Podľa neho sú v novele zákona nepresnosti. “Tieto veci sa dajú v priebehu života odstrániť,” doplnil.

    “Za posledných desať rokov sme v zlej situácii, treba posilniť funkciu ako primárneho sektora, tak aj nemocničného,” uzavrel poslanec NR SR Alan Suchánek (OĽaNO). 

     

    - Reklama -