Vyšumelý Fico dokáže už len rušiť vlastné zákony. Okradol vyše milión Slovákov a teraz sa snaží zmierniť následky, odkazuje Beblavý

    0
    Robert Fico (Autor: Dominik Földes)

    V roku 2012 podľa Beblavého Fico okradol viac než milión Slovákov, ktorí si sporili peniaze na dôchodok v takzvanom druhom pilieri. „Zosekal ho z deväť percent platu na štyri percentá, teda na menej ako polovicu. Keďže jednofarebná vláda Smeru mala väčšinu, opozícia ho nemala ako zastaviť,“ píše nezaradený poslanec na hnonline.

    Osekať druhý pilier a okamžite prejesť takto získané peniaze je podľa Beblavého klasický trik populistov. „Prináša vláde rýchly finančný orgazmus, ale dlhodobý bankrot. Ľudovo sa to nazýva aj grécka cesta,“ vysvetľuje s tým, že takýto postup sa rozhodne nepáčil Európskej komisii.

    Populizmus ako dlhodobá zodpovednosť

    Aby svoj populistický krok naoko zakryl, presadil Fico zároveň aj postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku podľa vzorca – o koľko budú ľudia dlhšie žiť, o toľko budú dlhšie pracovať, podotýka Beblavý. „Populizmus tak zabalil do kabáta dlhodobej zodpovednosti. Aby to príliš nebolelo, predlžovanie sa malo začať až v roku 2017 a byť tak problémom ďalšieho premiéra.“

    Ibaže prišiel rok 2017 a premiérom je stále Fico a s vlastným nepopulárnym krokom sa tak bude musieť vyrovnať. Tento aj budúci rok má dôchodkový vek stúpnuť o dva až tri mesiace. „Chcieť od Fica, aby vysvetlil ľuďom, že bez postupných zmien celý dôchodkový systém skrachuje – to je ako chcieť od Kollára, aby nepozeral po babách. Jeho predsa nikdy nezaujímalo, čo bude v roku 2030 alebo ešte neskôr. Premiérov dôchodok je už bezpečne uložený niekde úplne inde,“ píše Beblavý.

    Hanba so štátnickým náterom

    Aj pre populistu, akým je premiér, je však podľa Beblavého hanba rušiť vlastné zákony, a tak aby aspoň zmiernil ich následky, musel Fico prísť s na prvý pohľad ďalším zručným populistickým krokom. „A tak sa to Fico snaží zabaliť do toho, že navrhne ústavnú zmenu, ktorá zastropuje dôchodkový vek. Ruší tak svoje vlastné opatrenie, ale dáva tomu ešte ´štátnický´ náter,“ objasňuje nezaradený poslanec.

    V skutočnosti je to však už len hanba, myslí si Beblavý. Fico ani Richter podľa neho nie sú schopní urobiť nič pre to, aby sme mali európske penzie. Sú schopní dôchodky len deštruovať.

    Dôchodkový systém by mohli zachrániť dodatočné daňové a odvodové príjmy, upozorňuje Beblavý. Nič z toho však už podľa jeho slov dnešná garnitúra nedokáže. „Pretože vyšumelý Fico dokáže nanajvýš len zrušiť to, čo ten istý Fico predtým presadil.“


     

    - Reklama -