Saakašvilimu na Ukrajine zamietli žiadosť o udelenie štatútu utečenca

    0
    Michail Saakašvili (Autor: TASR)

    S odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského generálneho prokurátora Jurija Lucenka o tom v utorok informovala agentúra RIA Novosti, podľa ktorej má teraz Kyjev právo Saakašviliho vyhostiť alebo deportovať.

    V rodnom Gruzínsku je Saakašvili stíhaný pre údajné zneužitie moci a nezodpovedné nakladanie s verejnými prostriedkami. Dopustiť sa ho mal v rokoch 2004–2013, keď bol gruzínskym prezidentom.

    Po odchode z Gruzínska Saakašvili odišiel na Ukrajinu, kde mu prezident Petro Porošenko v roku 2015 zveril úrad guvernéra Odeskej oblasti. Saakašvili však od začiatku pôsobenia na Ukrajine poukazoval na nečinnosť kyjevských úradov v boji proti úplatkárstvu a začal z neuspokojivého stavu obviňovať priamo Porošenka.

    Konflikt s prezidentom vyvrcholil tento rok v lete odobratím ukrajinského občianstva Saakašvilimu, keď sa zdržiaval v zahraničí. Gruzínsky politik sa potom v septembri na Ukrajinu vrátil, keď ho cez poľsko-ukrajinský hraničný priechod doslova preniesli jeho stúpenci. Koncom septembra uložil súd vo Ľvove Saakašvilimu neveľkú pokutu za nezákonné prekročenie hranice.

    Lucenko v utorok súčasne obvinil Saakašviliho, že prekročil pomyselnú hranicu, keď na Ukrajine “rozpútal provokácie” s cieľom “uzurpovať si moc”.

    Dodal, že vyšetrovatelia majú o tom k dispozícii fakty.

    Saakašviliho Hnutie nových síl bolo minulý týždeň spoluorganizátorom demonštrácií pred budovou parlamentu v Kyjeve, ktorých účastníci žiadajú zrušenie poslaneckej imunity na Ukrajine, reformu tamojšieho volebného systému a vznik protikorupčného súdu.

    - Reklama -