Hľadali na seba špinu. V USA vychádzajú najavo zaujímavé skutočnosti

    0
    Donald Trump a Hillary Clintonová (Autor: TASR)

    Podľa stredajších informácií televízie CNN kontaktovala firma Cambridge Analytica napojená na Trumpovu kampaň v minulom roku investigatívnu platformu WikiLeaks, aby sa dostala k súkromnej mailovej komunikácii Clintonovej z obdobia, keď bola ministerkou zahraničných vecí.

    Trumpova kampaň najala spomínanú spoločnosť zaoberajúcu sa analýzou dát v lete 2016.

    V júli publikovala platforma WikiLeaks najskôr hacknuté maily vedenia Demokratickej strany a neskôr šéfa Clintonovej kampane Johna Podestu.

    Za touto akciou boli podľa amerických tajných služieb ruskí hackeri. Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange v stredu na Twitteri potvrdil, že platforma bola kontaktovaná, ale firmu “odmietla”.

    Získať “muníciu” proti republikánom sa snažili aj demokrati.

    Denník Washington Post a agentúra AP v noci na stredu s odvolaním sa na informované zdroje napísali, že Demokratický národný výbor (DNC), riadiaci orgán strany, ako aj Clintonovej kampaň zaplatili milióny dolárov za to, aby získali materiály o prepojení Trumpovej kampane na Rusko.

    Hľadaním kompromitujúcich informácií o Trumpovi poveril advokát Marc E. Elias z právnickej firmy Perkins Coie zastupujúci Clintonovej kampaň a DNC spoločnosť Fusion GPS. Elias a Perkins Coie spolupracovali s Fusion GPS od apríla 2016. Od októbra dostávala Fusion GPS za pátranie peniaze od Clintonovej kampane a DNC práve prostredníctvom firmy Perkins Coie. Výšku sumy sa denníku Washington Post nepodarilo zistiť.

    Hlavnou úlohu pri zhromažďovaní týchto materiálov mal zohrať Christopher Steele, bývalý britský tajný agent s väzbami na Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a americké tajné služby.

    Ním zozbierané materiály zverejnené tento rok v januári až po voľbách spôsobili rozruch a tajné služby ich označili za “výbušné”, pretože Trump by mohol byť vydierateľný.

    Hodnovernosť Steeleových informácií skúma FBI a tím vedený jeho bývalým šéfom Robertom Muellerom, ktorý teraz pôsobí vo funkcii špeciálneho prokurátora.

    - Reklama -