Škandál? V Jaguari sa ponúka polovičný nástupný plat, ako sa sľubovalo, tvrdia kollárovci. Zamestnajú namiesto Slovákov Ukrajincov?

    0
    Generálny riaditeľ spoločnosti Jaguar Land Rover Ralf Dieter Speth a premiér Robert Fico po podpise zmluvy (Autor: SITA)

    Plat nie je podľa neho pre občana Slovenska lukratívny, môže byť však lukratívny pre Ukrajincov alebo Srbov. “Slovenská vláda tak investovala 630 miliónov eur – 130 miliónov eur priamo a 500 miliónov eur nepriamej pomoci na to, aby sme riešili nezamestnanosť na Ukrajine alebo v Srbsku?” pýtal sa Krajniak. Podľa hnutia Sme rodina by slovenská vláda mala prioritne riešiť ľudí zo SR.

    “Vyzývam preto ministra práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jána Richtera (Smer-SD), aby neudelil žiadne pracovné povolenie pre pracovníkov zo zahraničia, z Ukrajiny a Srbska, a to až dovtedy, kým sa táto situácia nevyrieši, aby JLR nemohol 'fixlovať' za tichej asistencie úradov práce tak, že nikto zo SR nechce v automobilke robiť,” zdôraznil. Slovensko bolo podľa neho v prípade JRL veľmi ústretové, preto by mala vláda chrániť našich ľudí pred dovozom ľudí zo zahraničia. 

    Krajniak zároveň vyzval šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Petra Žigu (Smer-SD), ako aj a ministra dopravy a výstavby (MDV) SR Árpáda Érseka (Most-Híd), aby pozastavili akúkoľvek investičnú pomoc pre JLR až dovtedy, kým automobilka nedodrží svoj sľub. 

    Text pokračuje pod videom.

    Nie je to pravda, tvrdí ministerstvo

    “Investičnú pomoc firma nečerpá, lebo ju posudzuje Európska komisia (EK),” reagoval pre TASR na vyjadrenia Krajniaka hovorca MH SR Maroš Stano.

    “Podľa našich informácií od spoločnosti JLR nie je pravdivá informácia o výške príjmu budúcich zamestnancov JLR, ako ich dnes prezentovala opozícia. Automobilka navyše jasne deklarovala, že počíta predovšetkým so zamestnancami z okolia svojho závodu. Rezort dopravy nemá možnosť žiadnym spôsobom ovplyvniť platy a personálnu politiku v súkromnej spoločnosti,” reagoval odbor komunikácie MDV SR.

    Informácie, ktoré boli dnes komunikované na tlačovej konferencii, nezohľadňujú všetky súčasti nášho systému odmeňovania. Uplatňujeme komplexný systém, v ktorom sa mesačná mzda pre kvalifikovaných robotníkov a výrobných pracovníkov bude pohybovať v rozmedzí od 900 po 1 800 EUR v priemere za mesiac, v závislosti od pracovnej pozície a skúseností. Priemerná mzda pozostáva z mesačného platu, príplatku za dopravu, príplatku za zručnosti, mesačného bonusu a trinásteho platu. Medzi ďalšie benefity patria doplnkové dôchodkové, úrazové či životné poistenie. Sme presvedčení, že to je v tomto regióne zaujímavá ponuka.

    Väčšina nových pracovníkov bude z Nitry a okolia, bráni sa Jaguar

    Na kritiku kollárovcov reagoval aj samotný Jaguar Land Rover Slovakia. Spoločnosť predpokladá, že väčšina nových pracovníkov bude pochádzať priamo z Nitry a blízkeho okolia. “Informácie, ktoré boli dnes komunikované na tlačovej konferencii, nezohľadňujú všetky súčasti nášho systému odmeňovania. Uplatňujeme komplexný systém, v ktorom sa mesačná mzda pre kvalifikovaných robotníkov a výrobných pracovníkov bude pohybovať v rozmedzí od 900 po 1 800 EUR v priemere za mesiac, v závislosti od pracovnej pozície a skúseností. Priemerná mzda pozostáva z mesačného platu, príplatku za dopravu, príplatku za zručnosti, mesačného bonusu a trinásteho platu. Medzi ďalšie benefity patria doplnkové dôchodkové, úrazové či životné poistenie. Sme presvedčení, že to je v tomto regióne zaujímavá ponuka,” píše sa v tlačovom vyhlásení spoločnosti.

    - Reklama -