Katalánsky parlament schválil rezolúciu o nezávislosti od Španielska

    0
    Estelada alebo vlajka nezávislého Katalánska a vlajka Európskej únie vlajú pred prezidentom provincie Arturom Masom (Autor: SITA)

    Za návrh hlasovalo 70 poslancov 135-členného parlamentu, desiati boli proti a dva hlasovacie lístky odovzdali prázdne. 

    Španielsky premiér Mariano Rajoy vyzval po hlasovaní katalánskeho parlamentu občanov, aby zachovali pokoj, informuje agentúra AP.  Návrh na vyhlásenie nezávislosti od Španielska a deklarovanie katalánskej republiky predložili poslanci strán podporujúcich regionálnu vládu – koalície Junts pel Sí (Spolu za áno; JxSí) a strany Kandidátka ľudovej jednotky (CUP). Text návrhu podľa agentúr AP a DPA uvádza: “Zakladáme Katalánsku republiku ako nezávislý a zvrchovaný štát demokratického a spoločenského práva.”

    Zmienené dve parlamentné kluby majú spolu v katalánskom parlamente tesnú väčšinu.

    Španielska vláda požiadala Senát v Madride o súhlas s uplatnením článku č. 155 španielskej ústavy, na základe ktorého bude môcť odvolať katalánsky kabinet a ohraničiť právomoci regionálnych inštitúcií, čím fakticky dočasne obmedzí autonómiu Katalánska.

    Ak senátori v piatkovom hlasovaní návrhy španielskej vlády schvália, podľa premiéra Rajoya bude prvým krokom odvolanie katalánskeho premiéra Puigdemonta a jeho ministrov.

    - Reklama -