Kým sa nevyjasnia Kiskove finančné toky, napätie bude pretrvávať. A čo má Rusko s Gorilou? Veď nie sme idioti. Analytici o minulom týždni bez servítky

0
Účastníci protestného zhromaždenia na Námestí Slobody. Protest Gorila 6 v uliciach Bratislavy zorganizovali nespokojní občania. (Autor: SITA)
Aký vplyv na politiku má zatknutie Pavla Ruska? Je to signál, že môžu byť potrestaní aj vysokopostavení politici?
 
M. H.: Predovšetkým je to naplnenie starej slovenskej pravdy, že božie mlyny melú pomaly, ale spravodlivo. Kauza pána exministra Ruska, keď nikto nemôže povedať, že ide o nejaké politikárčenie alebo zneužitie politiky. Tí, ktorí poznáme politickú minulosť Pavla Ruska a spôsob, akým vládol, vieme, že ho opustil celý poslanecký klub ANO a to sa nestalo od Novembra ´89 žiadnemu lídrovi politickej strany ani žiadnej strane. Akékoľvek nečistoty pri uchopení moci majú veľkú pravdepodobnosť, že budú riešené súdnym spôsobom. Zatiaľ však rešpektujme prezumpciu neviny a vážme si postoj orgánov. 
 
J. B.: Mám obavu, či toto nie je skôr kvôli tímu Gorila. Nerozumiem totiž, prečo niečo také (ako objednávku vraždy) vyšetruje tím, ktorý má primárne vyšetrovať ekonomickú kriminalitu. Toto by mal policajný prezident vysvetliť, aký to má súvis. Je síce pravda, že Rusko bol ministrom, ale prečo to vyšetruje tím Gorila. Čo chcú rehabilitovať tím Gorila, ktorému sa nepodarilo nič vyšetriť, tým, že mu dajú objasniť údajnú Ruskovu objednávku vraždy? Veď nie sme idioti. Nech vysvetlia, prečo to vyšetruje tím Gorila. Tie zdôvodnenia, ktoré som dostal z médií, sú absolútne nedostatočné. 
 
Mohla by sa ozvať firma EuroGas k arbitráži pre zastavenie ťažby bridlicového plynu. Mohol by byť toto dôvod, prečo Ruska vyšetruje tím Gorila? 
 
M. H.: Ja by som to zovšeobecnil a povedal by som, že verejnosť môže očakávať, že sa ozvú viacerí, ktorí boli postihnutí spôsobmi vládnutia exministra Ruska. Môžeme čakať, že sa dozvieme ešte nejakú ďalšiu pravdu. 
 
J. B.: To sú príliš sofistikované a príliš slabé dôvody. Vražda a objednávka vraždy je niečo úplne iné a skutočne nechápem, prečo to vyšetruje tím Gorila, prečo to normálnym postupom nepridelili vyšetrovateľovi, ako sme zvyknutí pri takýchto prípadoch. Ako môže udalosť z roku 1997 súvisieť s tímom Gorila, tomu nerozumiem. Toto je niečo, čo ma na tom najviac vyrušuje, nie zatknutie Ruska. Ak objednal skutočne vraždu, tak potom padni komu padni a má smolu. To, na čo sa pýtate, sú stále iba dohady. 
 
Ovplyvní to aj ďalších politikov, ak začne Pavol Rusko prípadne rozprávať, čo sa dialo počas jeho ministrovania? 
 
M. H.: Pavol Rusko bol počas výkonu politickej funkcie osamelý vták. Nie náhodou ho mohol bývalý premiér Mikuláš Dzurinda odvolať bez toho, aby ho nasledoval celý jeho poslanecký klub. V politike je všetko možné, ale pravdepodobne ide o osamelú jazdu piráta našich politických ciest. 
 
J. B.: Viete, keď je človek v strese a začne rozprávať, tak je ťažko povedať. Všetko treba brať s rezervou. Samozrejme, človek pod takýmto tlakom môže vyšetrovateľom vyhovieť a narozprávať toho veľa. Ďalšia vec je, že samotná generálna prokuratúra označila Mikuláša Černáka ako nedôveryhodného svedka. Ja netvrdím, že Černák klame, len dávam do pozornosti, a už vôbec nekopem za Ruska. Mne ide o to, aby sme sa snažili mať na vec objektívny pohľad a preto to treba celé brať s veľkou rezervou. Černák je niekoľkonásobný vrah, ktorý sa chce dostať von na podmienku a je preto jasné, že bude spolupracovať. Ak bude ale rozprávať bludy a dokáže sa, že klame, tak mu to k prepusteniu nepomôže. 
 
Ako hodnotíte zvýšenie minimálnej mzdy na 480 eur?
 
M. H.: Vždy v každej krajine naráža tento krok na odpor zamestnávateľov, ktorí tvrdia, že to radikálne zmenšuje možnosti zamestnania pracujúcich. Tvrdia, že sa tým postihujú menej rozvinuté oblasti štátu, ale napriek tomu sa ukazuje, že na Slovensku klesá nezamestnanosť aj stúpa zamestnanosť, a aj vláda pomerne radikálne bez toho, že by viac dbala na takzvané dohody zamestnávateľov a odborárov zvyšuje minimálnu mzdu. Domnievam sa, že do piatich rokov je tých 500 eur dôstojný krok, ktorý zanechá na Slovensku vláda Smeru a minister Richter. 
 
J. B.: Keby to zvýšenie minimálnej mzdy išlo ruka v ruke s nejakými výhodami a liberalizáciou podmienok pre podnikateľov, tak by som nič nepovedal. Keby povedali, že plánujú znížiť dane alebo niečo podobné, tak by som povedal, že super, ale toto sú typické boľševické opatrenia. Zvýšiť minimálnu mzdu, ale neurobiť nič pre strednú vrstvu. Zvyšovanie minimálnej mzdy totiž nie je opatrenie v prospech strednej vrstvy a jej posilnenia. Toto je ´prachsprosté´ boľševické opatrenie, ktoré dokázali aj komunisti. Urobiť to jednostranne na úkor niekoho bez toho, aby pomohli tým, ktorí nesú najväčšiu záťaž v tejto ekonomike. Sú to opatrenia hodné boľševikov. Nech idú podnikať a potom zistia, čo sú toto za opatrenia. Ja chápem, že je tu veľa ľudí, ktorí pracujú za ponižujúcu mzdu, ale čo spraví zamestnávateľ? Dá ich na polovičný úväzok. 
 
Stretnutie najvyšších ústavných činiteľov, zdá sa, ukončilo spor medzi prezidentom a premiérom. Je to skutočné alebo je to len tak naoko, aby bol pokoj? 
 
M. H.: Nie je to len tak naoko, je to prejav vysokej politickej kultúry. Na druhej strane, kým sa nevyjasnia finančné toky kampane pána prezidenta, isté napätie z vyšetrovania musí vyplývať. Je však jednoznačne svedectvom vysokej politickej kultúry premiéra, prezidenta aj predsedu vlády, že dokázali prijať takéto vyhlásenie, ktoré je na prospech každému občanovi našej krajiny, dokonca aj tým, ktorí budú hlasovať za Kotlebu. 
 
J. B.: To je len dočasné prímerie. Prídu prezidentské voľby a zase bude všetko inak. Je, samozrejme, dobre, keď vládne medzi najvyššími ústavnými činiteľmi aká-taká zhoda alebo pokoj, ale netreba to vnímať tak, že by bolo po všetkom. Celý vzťah medzi premiérom a prezidentom je nastavený antagonisticky, keďže kandidovali proti sebe v prezidentských voľbách. Preto si len ťažko môžeme myslieť, že je všetko v poriadku. 
 
- Reklama -