Rusi dali Srbsku šesť stíhačiek. Úplne zadarmo

    0
    Sprava srbský prezident Aleksandar Vučić a ruský minister obrany Sergej Šojgu počas slávnostného preberania lietadiel (Autor: TASR)

    „Až príliš priateľské“ vzťahy medzi Srbskom a Ruskom sú dlhodobo tŕňom v oku Európskej únie aj Spojených štátov. Západ sa obáva, aby sa v Srbsku, ašpirantovi na členstvo v Európskej únii, nerozšíril ruský vplyv. Moskva v snahe tieto obavy ešte akoby zintenzívniť, vyslala svojho zástupcu Šojgua na oslavy výročia oslobodenia Belehradu v druhej svetovej vojne so vskutku honosným darom – šiestimi bojovými stíhačkami MiG-29.

    Venovať bojové lietadlá Srbsku sa však prezident Vladimir Putin rozhodol už vlani na jar. K oficiálnemu odovzdaniu došlo pred niekoľkými dňami na leteckej základni severne od Belehradu. Na slávnosti sa zúčastnil okrem Šojgua aj srbský prezident Aleksandar Vučić. „Obe naše krajiny dlhodobo spolupracujú v rámci vojensko-technického programu,“ uviedol ruský minister obrany jeden z hlavných dôvodov odovzdania daru.

    Zdroj: www.rferl.org

    Srbsko síce dostalo stíhačky zadarmo, ale mnohí experti poukazujú na skutočnosť, že ruská strana za to bude od svojho srbského partnera požadovať väčšiu lojalitu. Ruské stíhacie lietadlá okrem toho ešte budú musieť prejsť modernizáciou, ktorej náklady sa odhadujú na 50 až 270 miliónov dolárov. To už bude záležať na Srbsku, do akej miery si bude priať stíhačky upraviť. Spolu so stíhačkami dodala Moskva do Srbska tiež guľomety a obrnené prieskumné vozidlá BRDM-2.

    Tradične vrelé vzťahy medzi Srbskom a Ruskom tak strany v minulých dňoch ešte upevnili. Vo svojej zmienke o celej udalosti opisuje Rádio Slobodná Európa srbského prezidenta ako „nacionalistu, z ktorého sa stal proúniový reformátor“. „Ale aj naďalej sa Vučić usiluje udržiavať tradičné väzby na Rusko, ktoré sa pritom snaží zabrániť členstvu balkánskych štátov v NATO. Posilnenie srbsko-ruskej vojenskej spolupráce znepokojuje nielen Západ, ale aj Chorvátsko a Bosnu a Hercegovinu.“

    - Reklama -