Babiš už má jasno o siedmich až ôsmich kreslách vo vláde

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Spravodajskému serveru iDNES.cz to v stredu povedal šéf ANO Andrej Babiš. Zároveň uviedol, že už má predstavu o siedmich až ôsmich kreslách v menšinovej vláde, ktorú pripravuje. 

    Okrem pätice doterajších ministrov za ANO má Babiš jasno tiež o ďalších dvoch až troch, pričom aktuálne hľadá hlavne kandidátov na pozície ministrov školstva, priemyslu a kultúry. Konkrétne mená ale zatiaľ prezradiť nechcel.

    Viacero tipov má šéf ANO na ministra obrany, kde už nemá pokračovať podpredseda hnutia Martin Stropnický. Ako diplomat a bývalý veľvyslanec v Portugalsku či vo Vatikáne sa Stropnický presunie zrejme na ministerstvo zahraničných vecí. 

    V Babišovej menšinovej vláde ANO doplnenej o nestraníkov, by mali zostať doterajší ministri Karla Šlechtová, Richard Brabec, Robert Pelikán a Dan Ťok. Kreslo ministra pre legislatívu a ľudské práva sa podľa Babiša zrejme presunie pod ministerstvo spravodlivosti. 

    ANO čakajú ešte v stredu rokovania s ČSSD, s ktorou chce Babiš riešiť predovšetkým zloženie dolnej komory, obsadenie snemu výborov a komisií, priblížil portál Novinky.cz. 

    Babiš doposiaľ nemá vyjednanú podporu pre svoju vládu. Iba komunisti z KSČM opatrne pripustili, že by mohli tolerovať menšinový kabinet ANO doplnený o nestraníkov. Hnutie Strany priamej demokracie (SPD) takúto toleranciu odmietlo. Šéf SPD Tomio Okamura má totiž záujem len o priamu účasť vo vláde, pripomenul server iDNES.cz. 

    - Reklama -