To je Putinov trik, kritizuje Navaľnyj bohatú paničku, ktorá chce vládnuť Kremľu. Tá hovorí o krvi a vojne v Rusku

    0
    Xenija Sobčaková (Autor: TASR)

    Dcéra už zosnulého slávneho starostu Petrohradu Anatolija Sobčaka, ktorá sa v minulosti preslávila predovšetkým ako kráľovná moskovskej zlatej mládeže, sa v poslednom čase profiluje ako kritická novinárka. Opozícia však dcéru starostu, ktorý na petrohradskej radnici „vytiahol“ prezidenta Putina, považuje skôr za trik mainstreamu, ako rozložiť opozíciu.

    Článok britského denníka Independent predstavuje Sobčakovú ako úspešnú mladú ženu, ktorá, obklopená ochrankou, naháňa svojich asistentov do mercedesu pri rýchlom presune z jednej akcie na druhú.

    Akcie, ktoré organizuje, majú nepolitický ráz, radí napríklad ženám v oblasti psychológie či starostlivosti o vlastné telo. Napriek tomu však mnohí upozorňujú, že má prístup do štátnych médií s názormi, ktoré by inému asi neprešli. To len podporuje špekulácie o hĺbke jej vzťahu k Vladimirovi Putinovi.

    Ruská Paris Hilton

    Sobčaková, ktorá už od puberty patrí do najvyššej ruskej spoločnosti (vo svojich najdivokejších obdobiach dostala prezývku „ruská Paris Hilton“) dráždi neprivilegovaných opozičníkov, ktorí ju označujú za „lupiča“ hlasov od skutočne opozičného kandidáta Alexeja Navaľného.

    Samotná kandidátka vraj vehementne popiera, že by s Putinom mala čokoľvek spoločné. Keď jej otec v deväťdesiatych rokoch vládol Petrohradu, nemala vraj dôvod sledovať jeho „tichého spolupracovníka“, ktorým bol vtedy budúci prezident. „Pohyboval sa okolo otca, ale nemala som žiadny dôvod považovať ho za zaujímavého,“ vyhlasuje dnes 36-ročná Sobčaková. Okrem toho popiera, že by si jej otec a „ten agent KGB“ boli nejako blízki. Bol to vraj jednoducho kolega z práce, žiadny rodinný priateľ.

    Xenijin populárny otec v roku 2000 zomrel, čo však jej rozlet nezastavilo. Na začiatku tisícročia bola ako finančne skvele zaistená dvadsiatnička celebritou, predviedla sa napríklad v pikantnej ruskej reality šou.

    Premena na politickú novinárku

    V roku 2011 však doterajšia hviezda večierkov všetkých prekvapila, keď sa premenila na politickú novinárku, ktorej sa nedala uprieť slušná porcia odvahy. Bola jednou z hlavných tvárí protestov proti Vladimirovi Putinovi v rokoch 2011 a 2012. Niektorí jej posun interpretovali tak, že videla, kam Putin Rusko vedie, a aj na jej vkus to bola trochu silná káva. Ona sama dnes hovorí, že jej verejné angažmán bolo len výsledkom toho, že dospela a začala sa zaujímať o vážnejšie veci.

    V každom prípade sa vtedy „ockovmu kolegovi“ Putinovi výrazne znepáčila. V júni 2012 sa u nej konala domová prehliadka, pri ktorej policajti zabavili dva milióny eur v hotovosti. Peniaze však neskôr dostala späť.

    Ako denník poznamenáva, jej svetom rozhodne nie sú protestujúce námestia, skôr luxusné kaviarne a kluby, kde prezentuje svoje názory predovšetkým novinárom. „S inteligenciou a humorom pani Sobčaková predstavuje publiku svoj liberálny program voľného trhu,“ opisuje novinár jednu takú akciu. Ako však dodáva, v Rusku asi takéto elitárske poňatie politiky nenájde podporu voličov.

    Stavia sa za voľný trh, genderovú rovnosť aj feminizmus (s drobnými výnimkami, napríklad, že aerolínie by mali mať právo vyhodiť škaredé stevardky), LGTB komunitu a kritizuje zásahy na Ukrajine a v Sýrii.

    Obdivuje Margaret Thatcherovú, najmä vraj preto, ako dokázala ignorovať krik svojich oponentov a ísť si za svojím cieľom. „Človeka prekvapuje, ako ,kupcova dcéra‘ (posmešná prezývka britských elitárov pre Margaret Thatcherovú – pozn. PL.sk) inšpiruje ruskú Paris Hilton,“ poznamenáva sarkasticky Independent. Ale Sobčakovej to divné nepríde, človek sa vraj vyvíja.

    Na financovanie kampane chce využiť svoje finančné zdroje aj svoju popularitu. Ruský politický analytik Gleb Pavlovsky odhaduje, že náklady prezidentskej kampane v Rusku sú okolo 10 až 15 miliónov dolárov, čo ani Sobčaková nie je schopná platiť sama.

    Xenija Sobčaková spustila kampaň:

    Len pred niekoľkými dňami jej kampaň utrpela veľkú stratu odchodom úspešného manažéra Alexeja Sitnikova, ktorý napríklad urobil politický fenomén z ukrajinskej Julije Tymošenkovej. Na odchode navyše zneuctil kampaň Sobčakovej ako totálne chaotickú a nepripravenú. „Celé to vyzeralo, ako keby to načmárali na zadnú stranu škatuľky od cigariet,“ uľavil si.

    Vzhľadom na známy perfekcionizmus televíznej hviezdy to podľa denníka podporuje špekulácie, že kandidatúra Sobčakovej nie je mienená vážne.

    Navaľnyj je jej kritikom

    Ešte viac ju kritizuje opozičník Navaľnyj, ktorý jej kandidatúru rovno označuje za trik. Sobčaková mu to vracia tým, že vyhlasuje, že Navaľnyj je úplne mimo a Rusko by priviedol do katastrofy.

    „Ja chcem zjednotiť liberálne hlasy. Putin má pod kontrolou všetku moc, bezpečnostné sily a miliardy dolárov. Bolo by bláznivé predstierať niečo iné,“ vyhlasuje kandidátka.

    Ako najlepšie riešenie vidí prinútiť solídnym volebným výsledkom Vladimira Putina, aby viac načúval liberálom vo svojom okolí. Napríklad Alexejovi Kudrinovi, bývalému dlhoročnému podpredsedovi vlády, ktorý jeho tím opustil práve po protestoch na prelome rokov 2011 a 2012. „Teraz je čas na chladnú hlavu a rokovanie s Kremľom na vysokej úrovni,“ hovorí.

    A čo alternatíva v podobe pouličných protestov, ktoré propaguje Navaľnyj? „Privedie krajinu za šesť rokov do občianskej vojny,“ varuje kandidátka. Ak Vladimir Putin nebude schopný pokojne odovzdať moc, bude podľa Sobčakovej musieť bojovať až do konca. „A bude tam veľa krvi,“ obáva sa.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -