Remišová: Som presvedčená, že naša vláda by nikdy nedovolila referendum o samostatnosti Žitného ostrova. Aj keď by si to náhodou jeho obyvatelia želali

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Témy otázok boli rôznorodé, pričom na niektoré odpovedala Remišová podrobnejšie, iné okomentovala len vecne a stroho.

    Únia nikdy nepodporovala delenie krajín na malé štátiky

    Politička sa rozpísala pri téme možnej autonómie rôznych, predovšetkým európskych regiónov a územných oblastí, ktorých snahy sa dnes príliš nestretávajú s pochopením centrálnych vlád jednotlivých krajín. Posledným príkladom je situácia v Katalánsku. Dôsledkom toho môže byť eskalujúce násilie a vlna verejných protestov, ktoré ešte viac prehĺbia vzdor tamojšieho „rebelujúceho“ obyvateľstva. 

    Od čitateľa PL.sk dostala Remišová priamu otázku: „Prečo sa poslanci EÚ nepostavia za katalánskych vlastencov?“ 

    Únia podľa názoru poslankyne určite nemá záujem, aby sa Európa drobila na menšie štátiky, ale naopak, aby sa integrovala do väčšieho a silného celku. „EÚ s tým predsa nič nemá. Únia nikdy nepodporovala delenie krajín na malé štátiky. Som presvedčená, že napríklad u nás by vláda nikdy nedovolila referendum o samostatnosti Žitného ostrova, aj keď by si to náhodou jeho obyvatelia želali,” ponúkla svoj názor na tému autonómie Remišová.

    Dodala však, že celkovo ide o mimoriadne citlivú a komplikovanú tému.

    Odluka cirkvi od štátu nie je priorita

    Čitateľ Filip Šteflovič sa političky opýtal, aký má názor na odluku cirkvi od štátu.

    „Nemyslím si, že by nejaká cirkev bola so štátom prepojená, odluka teda asi znamená iba zmenu financovania cirkví. Ministerstvo kultúry o tom s cirkvami rokuje už niekoľko rokov, keď sa dohodnú na nejakom inom spôsobe financovania, nemám s tým problém. Nie je to ale téma, ktorá by bola pre mňa prioritou. Naša krajina potrebuje dať do poriadku oveľa dôležitejšie problémy ako korupcia či upadajúce zdravotníctvo, školstvo, bývanie pre mladé rodiny,” vyjadrila sa ambiciózna poslankyňa. 

    Neobvykle vyznela otázka čitateľky, ktorá sa polovážne-položartom poslankyne spýtala, či nie je rodinou s exministrom Danielom Lipšicom. „Vaše vystupovanie ku každej aj diametrálne odlišnej téme mi ho pripomína. Tiež vedel všetko, len ho naklonovať a na Slovensku by bol raj. No a kde skončil? Vám to neprajem. Niekedy menej je viac,” hodila rukavicu Remišovej čitateľka.

    Žilinská rodáčka, momentálne žijúca v Bratislave, sa však za žiadneho vševeda nepovažuje. No zároveň  nemôže si dovoliť nemať naštudovanú danú tému.

    „Nie, rodina s ním nie som. Určite neviem všetko, ale ako politik musím vedieť pomenovať problémy, ktoré ľudí trápia a hovoriť o riešeniach, ktoré naše hnutie OĽaNO navrhuje. Bez ohľadu na tému. Vždy sa radíme s odborníkmi, ale o tom je politika, že zodpovednosť má politik,” zareagovala Remišová.

    Znížiť nelegálnu migráciu

    Iný čitateľ PL.sk sa členky OĽaNO pýtal na tému migrantov, respektíve hrozbu možných teroristických útokov a celkovo rastúci moslimský vplyv. Nezabudol spomenúť ani posledný krvavý útok v New Yorku, keď islamský terorista Sayfullo Saipov usmrtil osem osôb. 

    „Nevšimla som si útoky na ľudí a organizácie, ktoré hovoria o migrantoch. Stránok podobného zamerania je predsa plný internet. Problém je, že často zverejňujú klamlivé informácie. Migrácia z tých krajín sa nedá porovnať s rokom 2015, dnes je výrazne nižšia, asi jedna šestina. Nás sa to navyše vôbec netýka, keďže väčšina z nich prichádza po mori do Talianska, cez Slovensko ani neprechádzajú. Výrazne znížiť nelegálnu migráciu dnes chcú v EÚ asi všetky krajiny, nie je to ale také ľahké,” vyjadrila sa k háklivej téme Remišová.

    Kritika Zemanovi i Ficovi

    Stále rezonujúcou témou sú nedávne parlamentné voľby v Českej republike, ktoré sa skončili triumfom Andreja Babiša a jeho strany ANO. Či s ním však niekto mieni spolupracovať, je zatiaľ vo hviezdach.

    Čitateľku Soňu Horňákovú preto zaujímal političkin názor, či našim západným susedom nehrozia nové predčasné parlamentné voľby.

    „V ČR to majú, zdá sa, vymyslené tak, že prezident Zeman mu (Babišovi – pozn. PL.sk) schváli vládu aj bez väčšiny v parlamente a nová vláda môže obsadiť ministerstvá a rozhodovať. Cez parlament neprejde, ale prezident môže potom odkladať vymenovanie nového premiéra aj dva roky. To je dobrý príklad, prečo by prezident nemal byť napojený na politickú stranu a pán Fico by sa nemal stať vo voľbách v roku 2019 prezidentom,” komentovala Veronika Remišová.   

    Sviatok všetkých svätých či Halloween?

    Témy predchádzajúcich “dušičkových” dní sa týkala aj otázka smerovaná k Sviatku všetkých svätých. Westernizácia pritom v posledných 10 až 15 rokoch prináša aj na Slovensko zo sebou tému Halloweenu. „Nie je lepšie pripomínať si naše tradičné sviatky, zájsť na cintorín zapáliť sviečku a zaspomínať si na svojich najbližších?“ položil jej otázku čitateľ.

    „Ja chodím na cintorín zapáliť sviečku. Nezdá sa mi, že by u nás Halloween nejako potláčal tradíciu Sviatku všetkých svätých, ide skôr o zábavku pre deti a podporu predaja určitých výrobkov a služieb,” poskytla čitateľovi spätnú väzbu poslankyňa NR SR.

    - Reklama -