Terorista z New Yorku chcel zabiť oveľa viac ľudí. Vzdal sa práva nevypovedať a celý desivý plán vyzradil polícii

    0
    Na nedatovanej snímke, ktorú poskytla väznica v St. Charles je páchateľ teroristického útoku v New Yorku 31. októbra 2017, 29-ročný Uzbek menom Sayfullo Saipov. (Autor: TASR)
    Saipov sa vzdal možnosti nevypovedať, ktorú mu dáva piaty dodatok Ústavy Spojených štátov, a povedal vyšetrovateľom, že mal v pláne ešte niečo oveľa horšie. Jeho šialená jazda sa nemala skončiť smrťou ôsmich ľudí. Po tomto teroristickom čine chcel Saipov pokračovať vo vražednej jazde mestom. 
     
    Ďalším cieľom teroristu s uzbeckými koreňmi mal byť Brooklynský most. Na ňom chcel Saipov zraziť ďalších ľudí. To sa mu však, našťastie, nepodarilo a jeho besnenie zastavila streľba policajtov. Ani nie 30-ročný páchateľ povedal z nemocničného lôžka vyšetrovateľom, že po tom, čo urobil, sa cítil dobre.
     
    Saipov zrazil dodávkou ľudí na cyklistickej trase na západnej strane newyorského Manhattanu. Vyšetrovateľom povedal, že si vybral práve obdobie Halloweenu, pretože vedel, že na uliciach bude množstvo ľudí. Vraždiť chcel údajne nielen na Manhattane a na Brooklynskom moste. Ešte pred mostom chcel zabíjať aj na jednom z newyorských diaľničných obchvatov. Vyšla mu len prvá časť plánu. 
     
    Saipov nenechal nič na náhodu. Niekoľko týždňov pred útokom v Ney Yorku si vyhľadal na internete podrobnosti o halloweenskych udalostiach v meste a jazdil s požičanou dodávkou, aby si zvykol na šoférovanie veľkého auta. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -