NKÚ: Nemocnica, ktorá spadá pod Kaliňákovo ministerstvo, nakupuje techniku neefektívne. Rezort vnútra označil informácie za tendenčné

    0
    Nemocnica sv. Michala, vizualizácia (Autor: TASR)

    NKÚ nie je jediný, ktorý na neefektívnosť nákupov nemocnice upozornil. Nedávno tak urobil aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po podnete od Nadácie Zastavme korupciu.

    Vo výsledkoch kontrol NKÚ upozornil, že Nemocnica sv. Michala patrí medzi tie transformované zdravotnícke zariadenia, kde došlo k podozreniu z koordinácie postupu uchádzačov pri verejnom obstarávaní. Nebola však jediná, kde nastalo podozrenie. NKÚ pri kontrole transformovaných nemocníc našiel dokopy deväť tendrov, kde ponuku podal len jeden uchádzač.

    Vysoká nákladovosť výkonov

    Najvyšší kontrolný úrad sa v prípade Nemocnice sv. Michala stotožňuje i s výčitkami ÚVO. Aj ten kritizoval tender za takmer 23 miliónov eur, cez ktorý nemocnica nakúpila zdravotnícku techniku spolu s bežným vybavením či IT technológiami, pretože to malo obmedziť hospodársku súťaž.

    Ani podľa NKÚ to nebolo hospodárne a tiež v súlade s nediskrimináciou uchádzačov. “Uskutočnením samostatných zákaziek mohlo zdravotnícke zariadenie dosiahnuť širší okruh záujemcov o obstarávanie a vyšší tlak na ceny, okrem iného aj elimináciou subdodávok,” povedala Bolech Dobáková.

    Nemocnica svätého Michala podľa NKÚ obstarala za sledované obdobie spolu 25 prístrojov v hodnote nad 100.000 eur, zatiaľ čo ostatné transformované nemocnice 16 zdravotníckych prístrojov s cenou vyššou ako 50.000 eur. 

    Kontrolóri tiež upozornili, že hospodárenie väčšiny transformovaných nemocníc sa končilo ziskom, výnimku však mala tvoriť práve Nemocnica sv. Michala. Výsledky jej hospodárenia boli počas celého kontrolovaného obdobia záporné (kumulovaná strata viac než 17,7 mil. eur).

    NKÚ tvrdí, že výrazný nárast nákladov má síce objektívne dôvody a súvisia s výstavbou nemocnice, no z výsledkov vyplýva, že pri efektívnom hospodárení mohol byť výsledok priaznivejší.

    Nemocnica sv. Michala mala i vysokú nákladovosť zdravotníckych výkonov, vyplýva z kontrol. Na 100 eur poskytnutej zdravotnej starostlivosti vynaložila 192 eur, čo je takmer dvojnásobok. Treba tu zmeniť systém cenotvorby zdravotníckych výkonov, upozornil NKÚ. Chýbajú mu jasné pravidlá v stanovovaní cien, potrebu zmeny vidí aj v definovaní oprávnených nákladov na jednotlivé výkony. 

    Vraj boli v časovej tiesni

    Nemocnica sv. Michala spadá pod ministerstvo vnútra. Dlhodobo odmieta pochybenia pri nákupoch. Nákup cez jedného dodávateľa v prípade tendra za 23 miliónov eur odôvodnilo i časovou tiesňou. Riaditeľ nemocnice Marián Križko povedal, že viaceré časti vybavenia sú podľa neho špičkové, preto i cena je vyššia.

    Na nákup zdravotníckeho vybavenia sa nedávno pozrel aj Inštitút zdravotnej politiky. Nezdal sa mu predražený, “keďže ide o špičkové zdravotnícke vybavenie”. Je však možné diskutovať o tom, či je takéto vybavenie v nemocnici potrebné, uviedol inštitút koncom minulého roka.

    Informácie NKÚ sú zavádzajúce a tendenčné

    V Nemocnici sv. Michala v Bratislave nedošlo k žiadnym závažným nedostatkom v procese obstarávania zdravotníckej techniky, tovarov a služieb. Tvrdí to ministerstvo vnútra, ktoré sa odvoláva na oficiálnu správu z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR v zariadení.

    Piatkové informácie k výsledkom kontroly, ktoré NKÚ poskytol médiám, označil rezort za zavádzajúce a tendenčné. Výsledky kontroly nemajú korešpondovať s informáciami, ktoré dostali novinári. “Zo záverov oficiálneho protokolu NKÚ vyplýva, že kontrolou nedošli k žiadnym závažným nedostatkom Nemocnice sv. Michala,” uviedol tlačový odbor ministerstva, pod ktorý nemocnica patrí.

    Rezort tiež poukázal, že nemocnica je z hľadiska cash flow vo vyrovnanom hospodárení. Strata, ktorú spomínal NKÚ, má byť len účtovná. “Nemocnica sv. Michala dlhodobo odpisuje obstaraný majetok – stavba novej budovy a nákup vybavenia nemocnice. Investície do majetku sú objektívne vyššie ako u iných porovnávaných nemocníc,” reagovalo ministerstvo. Nesúhlasí ani s počtami prístrojov, ktoré mala nemocnica podľa NKÚ nakupovať nad 100.000 eur. Nemá ich byť 25 ale 16.

    - Reklama -