Hlasovanie začalo pokojne. Štátnu volebnú komisiu čakajú podnety

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Zatiaľ okrskové volebné komisie nehlásili žiadne problémy a Chmelová verí, že to tak bude aj po celý deň. Štátnu volebnú komisiu však už čakajú podnety, ktoré bude riešiť od deviatej hodiny, kedy zasadne. “Podnety poukazujú na porušenie volebného moratória,” uviedla s tým, že komisia môže po novom v rámci správneho konania udeľovať za porušenie moratória pokuty.

    Obyvatelia ôsmich samosprávnych krajov si po piaty raz volia nových predsedov a poslancov zastupiteľstiev. Hlasovať môže viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov v 2927 obciach, kde je zriadených spolu 5968 volebných okrskov. Prvýkrát je voľba predsedov jednokolová, dosiaľ ich ľudia volili v dvoch kolách. Po novom tak za predsedu bude zvolený kandidát, ktorý získa najviac platných hlasov.

    Tentoraz nebudú krajskí predsedovia a poslanci zvolení na štyri roky ako doteraz, ale na päť. Ide o jednorazové opatrenie, vďaka ktorému sa následne v roku 2022 budú voľby do VÚC konať v rovnakom čase ako samosprávne.

    Výsledky volieb budú zverejnené na dvoch webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Zobrazené tam budú priebežné neoficiálne výsledky aj definitívne oficiálne. Prvé priebežné výsledky by mali byť známe po 22.00 h. Oficiálne výsledky by mali ohlásiť v nedeľu 5. novembra po schválení štátnou volebnou komisiou.

    Počas volebného dňa je zakázaná kampaň aj zverejňovanie volebných prieskumov. Moratórium uplynie po zatvorení volebných miestností. Pre voličov je zriadená infolinka.

    - Reklama -