Most dostal od SMK poriadny világoš. Čo sa skrýva za hlasovaním maďarského voliča? Analytik prezradil viac

    0
    Béla Bugár (Autor: TASR)

    Strana okolo mladého predsedu Józsefa Menyhárta, t. j. SMK, získala v župných parlamentoch dovedna 33 kresiel. Ako sa dalo očakávať, najviac ich získala strana v Trnavskom (13 kresiel) a Nitrianskom kraji (11 kresiel).

    Nasleduje Banskobystrický kraj s 5 kreslami, ďalej Bratislavský kraj s 3 kreslami a napokon Košický kraj s 1 kreslom.

    A práve Košický kraj je jediný, v ktorom zaznamenal Most-Híd lepší volebný výsledok oproti SMK. Bugárovci tu totiž získali 6 kresiel, jednoznačne najviac v rámci ostatných krajov, keďže ďalej už získali len zhodne po jednom kresle v Bratislave, Trnave, Nitre aj Banskej Bystrici.

    Navyše v Nitrianskom a Bratislavskom kraji sa presadili do tamojších župných parlamentov reprezentanti Mosta-Híd v koalícii s inými stranami.

    Za zmienku stojí tiež fakt, že v Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji nezískali tak SMK, ako ani Most-Híd ani jedno kreslo.

    Orbán a Bugár nie sú kamoši

    Výsledky víkendových župných volieb, čo sa týka oboch spomenutých strán, neprekvapili politického analytika Jána Baránka. 

    „Je to dosť častý úkaz v týchto regionálnych voľbách, že SMK vyhráva (v porovnaní s Mostom-Híd). Ono je SMK momentálne čisto etnická strana, nemajú tam Slovákov. Druhá vec je, že SMK má, na rozdiel od Mosta-Híd, silnú podporu od Orbána. Lebo na rovinu povedané, Viktor Orbán nemá rád Bélu Bugára. Pričom pre voliča maďarskej národnosti môžu oba tieto faktory zohrávať úlohu, a preto to dopadlo tak, ako to dopadlo,“ zhodnotil lakonicky Baránek.

    Prihliadnuc na aktuálne volebné výsledky, môžu byť konkrétne čísla akousi predzvesťou aj v rámci budúcich parlamentných volieb?

    „Maďarov na Slovensku nepribúda, skôr naopak. Takže tam sa to nehýbe. Asi ale vždy bude platiť, že maďarské strany budú najsilnejšie na juhu a východe krajiny,“ nechcel sa púšťať do predpovedí skúsený analytik.

    Potápiho spokojnosť

    V každom prípade, do budúcoročných komunálnych volieb na Slovensku pôjde SMK z dobrej východiskovej pozície. Podľa agentúry MTI to povedal v pondelok v Budapešti štátny tajomník úradu maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Árpád Potápi.

    Vo volebnom boji maďarskej strany SMK a zmiešanej strany Most-Híd o hlasy voličov maďarskej menšiny získala víťazstvo SMK. Jedine v Košickom samosprávnom kraji získal Most-Híd viac mandátov,“ zdôraznil Potápi na pôde Výskumného ústavu národnej politiky.

    Podľa jeho slov najmä v západnej časti Slovenska má SMK dobré vyhliadky v budúcoročných komunálnych voľbách.

    Spokojnosť a radosť zároveň v SMK nijako netajili.

    „Iste, je to pozitívne. Na južnom Slovensku sme získali množstvo hlasov a oproti Mostu-Híd dokonca viac než trojnásobok kresiel,“ povedala pre PL tlačová tajomníčka strany Helena Fialová.

    Navyše, až na výnimku v Bratislavskom kraji, získala SMK všetky kreslá samostatne, a teda nemusí sa o svojich poslancov „deliť“ s inými stranami.

    V Bratislave by politici, ktorí by kandidovali sólo pod hlavičkou SMK, asi neuspeli, čo potvrdil aj Ján Baránek.

    „Samostatne by v Bratislave asi neuspeli. Strany vedia, akú taktiku zvoliť v danom regióne,“ uviedol.

    Len pre úplnosť, v Bratislavskom kraji uspelo trio Zuzana Schwartzová, Ladislav Gujber a István Pomichal.

    Medzi neúspešnými kandidátmi do župného parlamentu za stranu Most-Híd bola aj poslankyňa NR SR Edita Pfundtner. Celkový zisk strany ešte nechcela hodnotiť.

    „Voľby priniesli mnoho prekvapení a myslím, že mnohí ľudia vôbec nečakali také výsledky, ktoré sa stali skutočnosťou. Samozrejme, niektoré prekvapenia boli želané a iné boli dokonca až také, že sme ani na to neboli predpripravení na základe tých prieskumov (smiech). V rámci strany si to ešte musíme bližšie a hlbšie zanalyzovať. Práve dnes budeme mať neskôr popoludní stretnutie, kde sa to celé pokúsime vyhodnotiť,“ uviedla na margo zisku 10 poslaneckých kresiel Pfundtner.

    Čo sa týkalo „jej“ Bratislavského kraja a dosiahnutého výsledku, žiadna zatrpknutosť z jej strany nehrozila.

    „Myslím si, že všetci vieme, aké je v Bratislave to politické nastavenie, aký je väčšinový politický názor občanov, čiže pre mňa bol každý krúžok potešujúci a som vďačná za každý jeden hlas. Som toho názoru, že každý hlas bola konkrétna podpora mojej osoby a ocenenie mojej doterajšej práce. Podľa mňa to nebolo o podpore politickej strany, ale skôr mňa ako jednotlivca,“ povedala.

    A čo sa týka samotného novovytvoreného zloženia BSK, nijaké konkrétne analýzy ani nie 48 hodín po skončení sa volieb dávať nechce.

    „Ľudia v Bratislave dali jasne najavo svoj názor. Je tam veľká podpora koalícii opozičných strán a tiež silná podpora nezávislých kandidátov. Ako vždy však platí, že až čas ukáže, či išlo o správny výber,“ uzavrela členka strany Most-Híd.  

    Autor: mr, TASR

    - Reklama -