Charlie Hebdo je terčom vyhrážok za kresbu islamológa obvineného zo zneužívania

    0
    Satirický magazín Charlie Hebdo. Foto: SITA

    Informoval o tom v pondelok Laurent Sourisseau, karikaturista týždenníka publikujúci pod menom Riss, ktorý je súčasne aj riaditeľom vydavateľstva.

    Podľa Rissa týždenník podal na polícii trestné oznámenie po tom, ako sa na sociálnych sieťach objavili vyhrážky smrťou súvisiace s karikatúrou islamológa Ramadana. 

    Tento vplyvný muž, zastávajúci názor, že moslimovia v Európe vytvorili nový “európsky islam” (euroislam) a že je nutné, aby sa viac angažovali v európskej spoločnosti, je na kresbe vyobrazený v sivom obleku, pričom nohavice mu deformuje obrovský stoporený penis.

    V “bubline”, ktorá vychádza z Ramadanových úst, je výrok: “Som šiesty pilier islamu”. V rohu nad postavou je ešte text: “ZNÁSILNENIE. Obrana Tariqa Ramadana”.

    V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 Riss uviedol, že Ramadan sám seba označuje “za islamológa, mysliteľa”, preto sa karikatúra aj zmieňuje o “šiestom pilieri islamu (…), džiháde”.

    Televízia BFMTV pripomenula, že na Ramadana boli nedávno vo Francúzsku podané dve trestné oznámenia za znásilnenie. Okrem toho ho štyri jeho bývalé žiačky obvinili, že s nimi mal pohlavný styk v čase, keď boli ešte neplnoleté. 

    Parížska redakcia týždenníka Charlie Hebdo sa začiatkom januára 2015 stala dejiskom útoku dvojice islamistických atentátnikov, ktorí sa chceli pomstiť za karikatúru proroka Mohameda. O život vtedy prišlo 12 ľudí a ďalší utrpeli zranenia. 

    V roku 2011 do redakcie týždenníka útočníci hodili benzínové bomby, lebo sa magazín vysmieval z proroka Mohameda a islamu. 

    Karikaturista Riss uviedol, že vyhrážky smrťou, ktoré týždenník dostáva, “vlastne ani nikdy neustali”. Priznal, že vždy je ťažké vyhodnotiť, či ide o reálnu hrozbu – tentoraz však podľa neho šlo o “explicitné vyhrážky”. 

    Riss spresnil, že redakcia vyhrážky berie vážne, preto v tomto prípade podala trestné oznámenie. 

    “Je neakceptovateľné, že sa k nám niekto takto správa. Existuje červená čiara, za ktorú neslobodno zájsť,” dodal.

    Podľa Rissa je vyhrážanie sa smrťou z pohľadu práva “trestateľné”. Súčasne odsúdil pokusy o banalizovanie podobných výziev k vražde.

    - Reklama -