Také slovenské… Strana Priama demokracia chce zjednodušiť domáce pálenie alkoholu

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pixabay.com)

    “Chceme zaviesť, aby si každá rodina, ktorá vlastní záhradu s ovocnými stromami, mohla samostatne po splnení jednoduchých podmienok na certifikovanom prístroji vyprodukovať 60 litrov destilátu pre vlastnú spotrebu,” uviedol predseda Marek Géci. Poukázal, že v súčasnosti je proces pálenia “domáceho” finančne aj technicky náročný. To by chcela Priama demokracia zmeniť.

    V súvislosti s nápadom zaviesť sieť potravín so 100-percentným obchodným podielom štátu Géci uviedol, že v prvej fáze chce sieť potravín zaviesť v každom okresnom meste v rámci celej SR. Spotrebiteľ by v nej mal na pultoch 70 percent slovenských výrobkov od slovenských výrobcov a rovnako aj od malých výrobcov z regiónov v mieste danej predajne. “Tým podporíme aj malých začínajúcich výrobcov a dodávateľov,” vysvetlil.

    Štát, ako vlastník takejto siete, by si mohol určovať svoje predajné ceny. “A budeme ich v prvom rade tvoriť s dodávateľmi zo Slovenska,” zdôraznil Géci. Ostatných 30 percent produktov by mali tvoriť dodávatelia zo zahraničia, ktorí budú vedieť ponúknuť zaujímavú cenu a rovnakú kvalitu, ako dodávajú na pulty v Nemecku či Rakúsku. “Týmto krokom umožníme presadiť sa slovenským výrobcom a dodávať do veľkej siete, ktorá im zabezpečí odbyt, a rovnako našim občanom zabezpečíme prijateľné ceny, ktoré im budú garantovať ich dostupnosť,” doplnil Géci.

    Od tohto opatrenia si sľubuje, že reťazce prehodnotia svoju politiku ziskov a marže na jednotlivé produkty. “Tu nejde o snahu škodiť reťazcom a obchodníkom, ale skôr zabezpečiť kvalitu a primeranú cenu pre našich občanov a podporiť domáce produkty a výrobu,” podotkol Géci.

    - Reklama -