VIDEO Stret nemeckých policajtov s prisťahovalcami. Dvanásť zranených a strieľalo sa aj z praku

    0
    Kurdskí demonštranti a stúpenci väzneného lídra Strany kurdských pracujúcich (PKK) Abdullaha Öcalana počas protestu v Düsseldorfe (Autor: TASR)

    Vlani v lete sa v Nemecku, rovnako ako v ďalších západoeurópskych krajinách, konalo veľa demonštrácií, ktoré iniciovali prisťahovalci s tureckými koreňmi na podporu tureckého prezidenta Erdogana. Policajti často museli upokojovať vášne účastníkov demonštrácií pomocou vodných diel a následne sa vo verejnom priestore začala debata o tom, do akej miery sú Nemci s tureckými koreňmi lojálni k svojej novej krajine či Turecku.

    Hoci tvoria Turci v Nemecku najpočetnejšiu menšinu, dať o sebe „vedieť“ dokážu aj príslušníci kurdskej menšiny, ktorí sa nielen v Nemecku dostávajú so svojimi tureckými náprotivkami často do konfliktu. Víkendová demonštrácia v Düsseldorfe, ktorú usporiadali práve Kurdi, sa však neskončila stretom s Turkami, ale nemeckou políciou. Emócie vzplanuli po tom, ako sa nemecká polícia rozhodla demonštráciu ukončiť.

    Ako dôvod uviedli policajti skutočnosť, že niektorí demonštranti vztýčili transparenty požadujúce prepustenie bývalého predsedu Strany kurdských pracujúcich (PKK) Abdullaha Öcalana, ktorý je v Turecku považovaný za teroristu a v roku 1999 ho odsúdili na trest smrti. O tri roky neskôr mu trest zmiernili na doživotie. Odvtedy Kurdi pravidelne volajú po jeho prepustení z väzenia, k čomu sa však turecké úrady stavajú odmietavo.

    V Turecku by zrejme k demonštrácii dôjsť nemohlo a rovnako nakoniec Kurdi pochodili aj v liberálnom Nemecku. Zásah policajtov rozpútal špirálu násilia, keď sa do ochrancov zákona pustili rozzúrení kurdskí prisťahovalci doslova všetkým, čo mali poruke. Nemenovaného 34-ročného účastníka demonštrácie vyšetrovatelia obvinili z útoku na verejného činiteľa a bol už aj vypočutý. Proti zasahujúcim policajtom použil prak.

    Organizátori demonštrácie očakávali až 25 000 účastníkov, ale polícia nakoniec napočítala len asi 6 000 ľudí. Napriek tomu však bol aj tento počet pre ochrancov zákona tvrdým orieškom a vo finále došlo k zraneniu hneď dvanástich z nich. Traja policajti si pritom odniesli zo stretu s Kurdmi vážne zranenia. Policajti boli nútení na skrotenie vášní použiť slzný sprej a došlo k zatknutiu deviatich demonštrantov.

    - Reklama -