Vandali v Kyjeve zneuctili pamiatku obetí druhej svetovej vojny. Večný oheň zaliali betónom

    0
    Fakľový pochod ukrajinských nacionalistov pri príležitosti narodenia Stapana Banderu. (Autor: TASR)

    “Takéto vandalské činy sú hanebným príkladom neúcty k dejinám a k pamiatke hrdinov,” uvádza sa vo vyhlásení námestníka kyjevskej radnice Olexija Reznikova, ktorý vyjadril nádej, že páchateľov sa podarí čoskoro vypátrať aj vďaka záznamom z bezpečnostných kamier. Uviedol súčasne, že mestské úrady budú polícii nápomocné pri vyšetrovaní.  

    “Znesvätenie pamätníka v hlavnom meste Ukrajiny je neprijateľné rúhanie,” povedal v utorok v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Dodal, že tento vandalský čin protirečí všetkým európskym hodnotám a všetkým princípom, na ktorých je založená OSN. 

    Šéf ruskej diplomacie súčasne vyjadril poľutovanie nad tým, že znesväcovanie pamätníkov Veľkej vlasteneckej vojny na Ukrajine “nie je ničím nezvyčajným”, čo podľa neho svedčí o neschopnosti “režimu v Kyjeve priviesť k rozumu ultraradikálov a neonacistov, ktorí sa na súčasnej Ukrajine cítia veľmi spokojne”.

    Agentúra RIA Novosti dodala, že nejde o prvý vandalský čin, ktorého výsledkom je poškodenie Večného ohňa v kyjevskom Parku slávy. V apríli tohto roku neznámi páchatelia odstránili z tohto pietneho miesta časť bronzovej výzdoby. Polícia incident vyšetruje ako krádež.

    - Reklama -