Nemecké médiá priznávajú tvrdú realitu: Priamo v centre Kolína nad Rýnom je no-go zóna

    0
    Policajné jednotky hliadkujú pred stanicou v Kolíne (Autor: SITA)

    Zatiaľ čo ešte pomerne nedávno bolo z pohľadu zástancov liberálnej prisťahovaleckej politiky považované za xenofóbne a rasistické označovať niektoré okrajové časti európskych metropol za no-go zóny, teraz sa začína situácia postupne meniť. V krátkom čase po sebe denník Die Welt a magazín Focus takto otvorene označujú časť Kolína nad Rýnom – Ebertplatz. Hoci ide o centrálnu časť mesta, tamojšia situácia javí všetky známky, ktoré sú vlastné klasickým no-go zónam.

    Kolín nad Rýnom sa dostal do centra pozornosti najmä po minuloročných silvestrovských oslavách, keď prisťahovalci obťažovali stovky žien a v niektorých prípadoch došlo dokonca aj k znásilneniu. Ako sa však ukázalo, možno išlo len o špičku ľadovca a zhoršená bezpečnostná situácia v meste je každodennou realitou a nie „výnimočným vybočením z normálu“, ako opisovali tento incident priaznivci otvorenej migračnej politiky.

    Polícia otvorene pripúšťa, že Ebertplatz sa stal v podstate základňou pre obchodníkov s drogami z krajín Afriky a arabského sveta. Podľa magazínu Focus v týchto miestach len v poslednom čase došlo hneď k niekoľkým incidentom, v ktorých hrajú hlavnú rolu prisťahovalci. V polovici marca tam bol ubodaný 22-ročný občan Guiney a za hlavného podozrivého miestna polícia označila o tri roky staršieho migranta z Maroka.

    Len o týždeň neskôr dvaja migranti z krajín severnej Afriky napadli rozbitými fľašami dvoch náhodných okoloidúcich. Hoci problémy polícia nezastiera a venuje tomuto miestu zvýšenú pozornosť, viac ako 3 000 zásahov viedlo k zatknutiu len devätnástich osôb. Za „no-go zónu“ bez rozpakov označujú Ebertplatz a jeho bezprostredné okolie aj tamojší obyvatelia, ktorí sa obávajú predovšetkým vybavovania účtov medzi africkými a arabskými drogovými gangmi.

    Obavy z premeny kedysi pokojného miesta majú predovšetkým ženy, pretože okrem predaja drog a vzájomných potýčok sa práve ony stávajú ďalším terčom pozornosti prisťahovalcov. „Tomuto miestu sa spoločne s ostatnými ženami radšej vyhýbame. Stala sa z neho no-go zóna. Mladí prisťahovalci popíjajú alkohol a fajčia marihuanu už od poludňajších hodín a pokračujú v tom až do noci. Zaberajú všetky lavičky a svoju pozornosť v opojnej nálade sústreďujú hlavne na ženy,“ tvrdí hovorkyňa miestneho občianskeho združenia Ruth Wennemarová.

    - Reklama -