Prieskumom bezvýhradne neverím, hovorí novozvolená žilinská županka Jurinová

0
Erika Jurinová (Autor: SITA)
Akú ste mali povolebnú noc? Vraj ste išli spať o šiestej ráno…
 
Volebná noc sa viedla v pozitívnom duchu, stretli sme sa v kruhu skvelých ľudí a výborného tímu, atmosféra preto nemohla byť iná, najmä, keď sa začali črtať pozitívne výsledky. Čo sa týka mňa, cítila som napätie a očakávanie, ale spolu s pribúdajúcimi hlasmi zo mňa napätie opadávalo a nahrádzal ho pocit radosti, ale aj zodpovednosti.
 
Kedy ste začali veriť v úspech? Zo začiatku ste za Jurajom Blanárom zaostávali, neskôr ste ho v prieskumoch ako jediná protikandidátka dobehli, aby ste ho nakoniec výrazne porazili…
 
Verili sme od začiatku kampane, s mojím tímom sme sa stretávali s pozitívnymi reakciami od ľudí, drvivá väčšina z nich chcela zmenu. Posledný prieskum nás nabudil k ešte väčšiemu nasadeniu a cítili sme, že zmena je veľmi blízko. Preto sme vyvinuli maximálne úsilie a snažili sme sa osloviť a pozvať k voľbám čo najviac ľudí. Keď sa začali zverejňovať prvé výsledky a rozdiel medzi mnou a pánom Blanárom sa neustále zväčšoval, priznám sa, že až vtedy som začala skutočne veriť, že to tak ostane.
 
Čo vo voľbách nakoniec rozhodlo?
 
Počas kampane sme zistili, že ľudia netušili, čo VÚC robí, necítili starostlivosť. Sú strašne nahnevaní na nedostavanú diaľnicu, ale i neopravené cesty v správe Žilinského kraja. VÚC má v kompetenciách zdravotníctvo, školstvo či cesty – vo všetkých týchto oblastiach si ľudia už dlhé roky želajú zlepšenie kvality, no to stále neprichádzalo. Myslím si, že preto sa ľudia rozhodli pre náš program, na základe ktorého sa budeme snažiť tieto zmeny uskutočniť.
 
A keď sa obzrieme celkovo za voľbami na celom Slovensku – čo hovoríte na to, že ľavica výrazne stratila a jej pozície obsadzujú pravicoví kandidáti?
 
Ľudia ukázali, že majú dosť prestarnutých a opotrebovaných politikov s oligarchami v pozadí. Som rada, že z našich protikorupčných koalícií vzišlo päť predsedov samosprávnych krajov, z toho dvaja kandidáti hnutia OĽaNO, a tiež, že v Banskobystrickom kraji ľudia pochopili, že zmena sa nedá dosiahnuť šírením strachu a nenávisti, navyše v mene Boha. Výsledky volieb sú veľkou nádejou pre lepšie Slovensko. Potvrdilo sa, že ak sa ľudia spoja v prospech dobra, spolu dokážu veľké veci.
 
Volebná účasť prekročila očakávania. Myslíte si, že voľby do samosprávnych krajov v tomto smere čaká lepšia budúcnosť – vyššie účasti, ako to bolo dosiaľ?
 
Verím, že áno. Volebná účasť ma milo prekvapila. Ponúkli sme ľuďom kvalitnú alternatívu v každom kraji a snažili sme sa im vysvetliť, že župy majú výrazný vplyv na ich život. Výrazne vyššia volebná účasť aj v Žilinskom kraji je dôkazom, že sa nám to podarilo. Bola by som však veľmi rada, ak by bola ešte vyššia, minimálne nadpolovičná a to v každých voľbách. Každý by mal využiť svoje právo rozhodovať, kto ho bude zastupovať. Myslím si, že sme na dobrej ceste k tomu, aby ľudia vnímali voľby ako dôležitý inštitút.
 
Juraj Blanár vám už osobne blahoželal?
 
Áno, hneď v noci mi telefonicky zablahoželal a poprial úspešné vedenie župy. Zároveň sme sa dohodli na stretnutí.
 
Aké budú vaše prvé kroky v úrade?
 
V prvom rade sa chcem detailne zoznámiť s chodom Úradu Žilinského samosprávneho kraja a vyhodnotiť jeho súčasný stav. Urobím dôkladnú analýzu a presvedčím sa, v akej kondícii je kraj. Keďže všetkých trápia cesty, spracujeme dokument, ktorý jasne identifikuje najhoršie cesty v kraji a prioritizuje opravy v každom regióne. Musíme opravovať cesty podľa naliehavosti stavu cesty, nie podľa spriaznenosti. Chcem vytvoriť fond na podporu rodín v ťažkých životných situácií a tiež zaviesť rodinné vstupné do všetkých inštitúcií, ktoré sú v správe župy. Ide najmä o múzeá, hrady, divadlá… Keďže nosným bodom môjho volebného programu je transparentná župa, vytvoríme také prostredie, ktoré bude pre obyvateľov otvorené a nápomocné.
 
Zameriavate sa na zdravotníctvo a dopravu, toto deklarujete od začiatku. Teraz je vaše zvolenie realitou, povedzme si, čo chcete konkrétne zmeniť v týchto dvoch oblastiach? 
 
Zdravotná starostlivosť je najmä pre vidiecke obyvateľstvo strašiakom. Bude mojou úlohou vytvoriť motivačné programy pre lekárov, aby sme ich dostali do spádových obcí. Dôležité bude tiež postarať sa o zazmluvnenie týchto lekárov zdravotnými poisťovňami, tam musí pomôcť župa.
 
Tak, ako som uviedla, opravy budeme realizovať podľa nevyhnutnosti. Preto je nutné spracovať realizovateľný plán údržby a opráv. Verím, že dobrá údržba vie odsunúť mnohé rekonštrukcie.
 
Práve Žilinský kraj je jeden z mála, kde sa potvrdili aspoň čiastočne výsledky predvolebných prieskumov. Opäť sa ukazuje, že predvolebné prieskumy sú zavádzajúce, nepresné, deformujú nálady verejnosti, slúžia skôr na manipuláciu voličov ako na nejakú odozvu reality. Majú podľa vás význam?
 
Dovolím si povedať, že v Žilinskom kraji sa predvolebné prieskumy nepotvrdili ani čiastočne. Vyhral ich totiž pán Blanár s náskokom 0,6 %. Nakoniec to bol výrazný odstup, s ktorým som zvíťazila ja. Preto prieskumom bezvýhradne neverím, no ako ste povedali, vytvárajú nálady a do veľkej miery ovplyvňujú priebeh volieb. Prieskumy ukazujú trendy a nálady obyvateľov. V tomto sú pomocníkom.
 
Svojho predchodcu ste kritizovali, že sedí na dvoch stoličkách, hovorili ste, že ak chce politik zodpovedne vykonávať svoju funkciu, nemôže mať dve funkcie, ako je to v prípade pána Blanára. Sľúbili ste, že sa vzdáte poslaneckého mandátu. Dodržíte slovo?
 
Za slovom si stojím a svoj sľub dodržím. Osobne si neviem predstaviť, ako by som naplno vykonávala obidve funkcie. Poslanecký mandát pre mňa rozhodne neznamenal len účasť na schôdzach parlamentu a hlasovanie o zákonoch. Je to najmä dlhá a náročná príprava jednotlivých zákonov, ktorá si vyžaduje neustálu komunikáciu s odborníkmi na danú oblasť a najmä kontakt s ľuďmi, ktorých sa daný zákon priamo dotýka a má im zlepšiť život. Pre mňa je to práca, ktorá si vyžaduje človeka 365 dní v roku, tak isto, ako aj práca župana. A keďže jeden rok má presne toľko dní, dovolím si tvrdiť, že by som obidve funkcie naraz nedokázala robiť plnohodnotne.
 
Kto bude vo vašom tíme, s ktorým prídete do župy?
 
Budú to čestní ľudia, odborne zdatní, s ktorými spolupracujem a majú nadšenie pre prácu v regióne. 
 

 

- Reklama -