Matica slovenská má nového predsedu. Najmladšieho v histórii

    0
    Marián Gešper (Autor: TASR)

    Ako informovala predsedníčka volebnej komisie Anna Smutná, v tajných voľbách odovzdalo Gešperovi svoj hlas 258 delegátov valného zhromaždenia, čo predstavuje 67,01 percenta oprávnených voličov. Gešper sa tak stal historicky najmladším predsedom Matice slovenskej. Jeho protikandidát, spisovateľ Roman Michelko, získal 127 hlasov.

    Vo voľbách šéfa Matice odovzdali delegáti 385 platných hlasovacích lístkov. Okrem predsedu si Matičiari zvolili aj 38 členov Výboru MS.

    „Za predsedu Dozorného výboru (DV) bol opätovne zvolený Štefan Martinkovič, ktorý získal celkovo 262 hlasov,“ priblížila Smutná. Spolu s ním bolo vybraných aj ďalších päť členov DV MS, ktorými sú Ján Bucela, Jaroslav Chovanec, Milan Stromko, Mária Murdzíková a Milan Jandroň.

    Kandidát mladej a strednej generácie

    Gešper chce okamžite odstrániť byrokratické prekážky na podporu členskej základne umeleckých kolektívov a folklórnych súborov. Tí podľa jeho slov nepracujú iba pre kultúru, ale venujú sa aj kompletnej umeleckej činnosti v prospech národnej idey.

    “Prenášajú náš národný odkaz na budúce generácie, čo je podľa mňa veľmi dôležité,” povedal Gešper s tým, že všetky udalosti, ktoré sa valia na Slovensko, ovplyvňujú aj na Maticu. “Myslím si, že urobila kus dobrej roboty, ale sú málo propagované podujatia, ktoré robí ústredie alebo miestne odbory v prospech ľudí,” doplnil nový šéf Matice. Tvrdí, že Matica má však na mnohých miestach silné postavenie. “Kultúra je tam postavená predovšetkým na mnohých miestnych odboroch.”

    Gešper je najmladším šéfom MS v jej histórii. O svojej kandidatúre hovoril ako o kandidatúre mladej a strednej generácie. “Dá sa povedať, že sa náš zámer podaril. Výbor MS je teraz v drvivej väčšine zložený z členov Mládežníckeho odboru a strednej generácie. Sú tam však aj staršie osobnosti, ktoré nás poučia o matičnej kontinuite,” zhrnul.

    Doterajšie pôsobenie MS zhodnotil pozitívne. S jej doterajším predsedom sú podľa jeho slov dobrí priatelia. Gešper však nie vždy súhlasil so všetkými rozhodnutiami Matice týkajúcimi sa vnútorných pracovných vecí. “Napríklad s tým, akým štýlom by sme mali Maticu riadiť, a podobne,” uzavrel.

    - Reklama -