Britský následník Charles má problém. Bojoval za „odlišné náboženstvá“, ale teraz unikol jeho veľmi nepekný názor na Židov a Izrael

    0
    Britský princ Charles (uprostred) (Autor: TASR)

    Princ Charles je v politickej rovine dlhodobo vnímaný ako klasický liberál, ktorý horlí za otvorené hranice, multikulturalizmus a ďalšie aspekty, ktoré sú vlastné britským labouristom či americkým demokratom. Ako však naznačuje jeho osobná korešpondencia s bojovníkom proti apartheidu Laurensom van der Postom, následník britského trónu vo svojom súkromí prejavuje aj trochu temnejšie atribúty, ktoré sú vlastné skôr predstaviteľom radikálnej ľavice.

    V roku 1986 sa v spomínanom liste veľmi nelichotivo vyjadroval o Izraeli a Židoch, ktorých obviňoval z hlavného podielu na vypätej situácii na Blízkom východe. Okrem iného najstarší syn britskej kráľovnej Alžbety tvrdí, že masívny exodus európskych Židov do regiónu spôsobil v najväčšej miere súčasné problémy medzi Židmi a Palestínčanmi. „K zastaveniu terorizmu v regióne dôjde až po tom, ako zmiznú jeho dôsledky,“ dáva Charles jasne najavo, ako sa stavia k Židom.

    Ako ďalej uvádza britský denník Daily Mail, Charles zároveň vyzval vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana, aby sa postavil „židovskej loby“. Tento výraz je pritom podľa mnohých považovaný za antisemitský, pretože potvrdzuje stereotypy o existujúcom spojenectve v rámci celosvetového židovstva a často ním „argumentujú“ antisemiti, ktorí naznačujú, že bohatí americkí Židia ovládajú zo zákulisia vládu a Biely dom.

    Svoje zdesenie nad zverejnením obsahu listu princa Charlesa vôbec neskrýva editor vplyvného denníka The Jewish Chronicle Stephen Pollard. „Tie slová o židovskej loby sú z môjho pohľadu najalarmujúcejšou pasážou celého listu. Presne v tomto duchu hovoria po celé stáročia antisemiti. Charles tak preberá mýtus o tom, že mocní a zákerní Židia ťahajú za nitky zahraničnej politiky, bankového systému atď. Celé je to pre mňa naozaj šokujúce.“

    Princ Charles má síce podľa Daily Mail veľa židovských priateľov, ale podľa nemenovaných zdrojov má veľmi „drsný“ názor na štát Izrael. Súčasne má v moslimskom svete silné postavenie a je považovaný za podporovateľa Palestíny. Na konci minulého roka následník britského trónu, rovnako ako ľavicoví aktivisti, vyjadril obavy z údajného nárastu populizmu a nenávisti voči iným náboženstvám. Uverejnenie listu s výrazne antisemitskými rysmi však dáva jasnejšiu predstavu, za koho a proti komu Charles loboval.

    - Reklama -