Drucker: Ak je valorizácia platov v zdravotníctve automatická, znižuje to súťaživosť

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    “Naším cieľom je presadzovanie princípu zásluhovosti, dá sa to rôznymi formami, napríklad aj tým, že sa viaže viac na kompetencie zároveň za isté odpracovanie a podobne… Neznamená to, že chceme siahať na celkový objem prostriedkov, ktorý má smerovať na valorizáciu miezd pracovníkov v zdravotníctve,” povedal pre TASR Drucker. Avizuje, že o téme bude ešte diskutovať so zamestnávateľmi aj zástupcami zamestnancov.

    Ako hovorí Drucker, nie je odporcom valorizácie ako takej, ani toho, že ju upravuje legislatíva, presadzuje však princíp zásluhovosti. Ak je valorizácia automatická, tak to podľa neho znižuje súťaživosť. “Ak uvažovať o zmene tohto systému, tak nie tým, že by sa odobral čo i len jeden cent smerujúci na mzdy, ale vytvorili by sa viac kriteriálne podmienky, že je možné u zamestnávateľa rozlíšiť, kam tie peniaze idú,” vysvetlil. 

    Prehodnotenie tzv. platového automatu odporúčajú aj vládni analytici. Poukázali na to, že prevádzkové náklady 18 veľkých nemocníc počas prvého polroka vzrástli najmä pre automatický rast miezd zdravotníkov. “Osobné náklady rástli aj napriek tomu, že oproti rovnakému obdobiu v roku 2016 pracuje v nemocniciach o 104 lekárov menej – podľa sledovaného ukazovateľa priemerný prepočítaný počet lekárov. Evidujeme štvorpercentný nárast osobných nákladov oproti rovnakému obdobiu v roku 2016,” píše sa v správe. 

    V priebežnej správe k plneniu opatrení, ktoré vyplynuli z revízie výdavkov v zdravotníctve, odporúčajú preto platový automat zdravotníkov prehodnotiť a iniciovať o tejto problematike diskusiu.

    Zákon o platoch zdravotníkov platí na Slovensku od roku 2016. Právna norma upravila mzdy vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Ich mzdy legislatíva upravuje už od roku 2011.

    - Reklama -