Danko v Moskve: Ruský jazyk sa stane voliteľným predmetom na Slovensku aj na základných školách

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Na stretnutí parlamentných delegácií sa zároveň otvorili aj možnosti výmenných pobytov pre slovenských a ruských hercov.

    Podľa šéfa slovenského parlamentu majú tieto kroky prispieť k lepšej komunikácii medzi oboma národmi. „Pretože si myslím, že historicky sme na to predurčení. Je nespočetné množstvo ľudí na Slovensku, ktorí ešte ovládajú veľmi kvalitne ruský jazyk, a myslím si, že jediná cesta, ako zbližovať naše národy, je neustále komunikovať a rozprávať o problémoch, pokiaľ niektoré medzi nami sú. Ja ich vo vzťahu k Ruskej federácii necítim toľko, ako ich môžu vidieť niektorí iní,“ povedal Danko na plenárnom zasadnutí.

    S poukázaním na fakt, že horná komora ruského parlamentu (Rada federácie) je zložená z predstaviteľov územných subjektov Ruskej federácie, Danko na neskoršej tlačovej konferencii podčiarkol dôležitosť regionálnej spolupráce s Ruskom. Po plenárnom rokovaní parlamentných delegácií podpísali dohodu o spolupráci najvyšší predstavitelia miest Revúca a Satka. Podľa Danka dohoda medzi jeho rodným mestom a Satkou má pomôcť lepšiemu spoznávaniu ľudí z oboch miest a prehĺbeniu spolupráce v oblasti kultúry či športu. Podobných dohôd medzi slovenskými a ruskými mestami je v súčasnosti viac než 30. 

    Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková sa na tlačovej konferencii poďakovala Slovensku za spoluprácu „i v čase zložitých vzťahov medzi Ruskom a EÚ“. „O rozšírenie spolupráce majú záujem ruské firmy na Slovensku i slovenské firmy v Rusku,“ podotkla a dodala, že ďalšou témou rokovaní bola diskusia o spolupráci v oblasti kultúry a školstva. Konkrétne dohody dosiahli v rovnaký deň na stretnutí ministerky školstva Slovenska a Ruska Martina Lubyová a Oľga Vasilievová. Matvijenková ocenila možnosti rozširovania výučby ruštiny na Slovensku. 

    „Vyjadrili sme vďaku predstaviteľom Slovenskej republiky a aj bežným ľuďom za starostlivý vzťah k hrobom ruských vojakov, ktorí zahynuli počas oslobodzovania Slovenska. Poďakovali sme sa tiež, že na Slovensku neprepisujú históriu a prezentujú ju objektívne,“ dodala Matvijenková.

    Danko má v stredu ako vôbec prvý slovenský politik vystúpiť s prejavom v pléne dolnej komory ruského parlamentu – Štátnej dumy.

    - Reklama -