Opozícia chce odvolávať Kaliňáka. Šéf rezortu vnútra sa podľa Rajtára nedokázal vyhnúť pochybným kšeftom a netransparentným výberovým konaniam

    0
    Jozef Rajtár (Autor: TASR)

    “Robert Kaliňák opakovane zlyháva vo svojej funkcii. Najnovšie je to vyše desaťmiliónová pokuta od Úradu pre verejné obstarávanie,” povedal Rajtár. Podľa jeho slov na ministerstve vnútra pracujú ľudia, ktorí prácu s verejnými obstarávaniami robia roky. “Je nemysliteľné, aby tie pokuty boli výsledkom nejakých nedopatrení. Pokuty sú dôsledkom manipulácie s tendrami, sú výsledkom toho, že v tendroch majú vyhrať vopred určení záujemcovia. Za toto je zodpovedný Robert Kaliňák,” doplnil.

    Šéf rezortu vnútra podľa neho sklamal ako minister vnútra, pretože má leví podiel na nedôvere verejnosti k polícii, a sklamal aj ako čestný politik, lebo sa “nedokázal vyhnúť pochybným kšeftom a netransparentným výberovým konaniam”.

    Vašečka doplnil, že Kaliňák sa nikdy nemal stať ministrom vnútra. “Ako opozícia preto podporujeme a spolu navrhujeme, aby bola vyslovená nedôvera Robertovi Kaliňákovi,” povedal.

    V súvislosti s pokutami zo strany ÚVO uviedol, že “to je kvalifikácia, nie aby bol minister, ale aby to riešili orgány činné v trestnom konaní”.

    “Dohodli sme sa na tom, že dnešným dňom začneme zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Tieto podpisy s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdáme, podáme do Národnej rady v deň začiatku schôdze,” spresnil Krajniak.

    Líder OĽaNO Igor Matovič na tlačovej konferencii v utorok (14.11.) uviedol, že Ministerstvo vnútra SR pod vedením Roberta Kaliňáka musí za pochybenia pri verejných obstarávaniach len za posledné tri mesiace zaplatiť pokuty v celkovej výške takmer 25,7 milióna eur.

    Rezort vnútra reagoval, že Igor Matovič nevie, o čom hovorí. Ako uviedol tlačový odbor MV, ide o korekcie za projekty, na ktoré ministerstvo z EÚ vyčerpalo 300 miliónov eur. Korekcie podľa rezortu vnútra dostávajú aj iní prijímatelia, vrátane ministrov za vlády Ivety Radičovej, ktorej súčasťou bol aj Igor Matovič.

     

    - Reklama -