VIDEO Ak si Facebook nespraví poriadok, budem prvý za miliónové pokuty. Nesmieme si nechať znečistiť krajinu hnusnými myšlienkami, ktoré podporujú zlo, prízvukoval Kiska študentom

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: df)

    Podľa prezidentových slov dnes často zabúdame na to, že aké máme školstvo, takú máme budúcnosť. V tomto kontexte vyzdvihol prínos mediálnej fakulty PEVŠ, ktorá je podľa neho ukážkou toho, že na Slovensku máme aj kvalitné vysoké školy.

    Kiska zároveň pripomenul, že tento týždeň si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu. V súvislosti s tým spomenul programové vyhlásenie Verejnosti proti násiliu, v ktorom hneď druhou požiadavkou bola úplná sloboda tlače a médií. „Dnes túto slobodu máme a kladieme si často otázky: Čo s ňou? Ako dokážeme so slobodou médií naložiť? A ako dokážeme s touto štvrtou veľmocou narábať?“ uviedol Kiska.

    Prezident Andrej Kiska hovoril pred študentmi o dnešných rizikách médií Autor: df

    Žiaľ, čo sa týka médií, sú tu veci, ktoré by nás mali znepokojovať, myslí si hlava štátu. Dnes totiž podľa prezidenta môžeme pozorovať koncentráciu médií do jednej, dvoch spoločností. Narážal pritom zrejme na odkúpenie najčítanejšieho slovenského denníka spoločnosťou, ktorá už dnes vlastní druhý najčítanejší slovenský bulvárny denník. „Budú to slobodné médiá? Nebudú to médiá, ktoré sa budú báť písať o niektorých témach?“ položil si Kiska rečnícke otázky. Poukázal zároveň na to, že pri médiách, ktoré sú v takomto vlastníctve, vzniká pocit, že z nich nikdy nezaznie kritika voči svojmu majiteľovi.

    Pokuty pre Facebook

    Druhým rizikom, ktorému dnes v súvislosti s médiami čelíme, je podľa prezidentových slov ich zneužívanie na šírenie myšlienok zla, nenávisti a rasizmu. V tomto kontexte zdôraznil Kiska najmä hrozbu sociálnych sietí. „Keď som bol v septembri vo Facebooku v centrále, tak som ich požiadal, aby keď ktokoľvek z vás pošlete informáciu o tom, že sa na ich sociálnej sieti šíri nenávisť, rasizmus, extrémizmus najhrubšieho zrna, aby Facebook zasiahol a nenechal to len tak,“ vyhlásil.

    Kiska sa tiež nechal počuť, že ak si Facebook nespraví poriadok, tak on bude prvý, ktorý bude hlasovať za vytvorenie zákona, ktorý by za neodstránenie nezákonného obsahu pokutoval Facebook až do výšky 50 miliónov eur.

    Dnes totiž podľa Kisku žijeme v období, keď začína byť pomaly bežné, že aj veci, ktoré by niektorí ľudia do očí nikomu nepovedali, bez zábran šíria na internete. Apeloval preto zároveň na budúcich novinárov a marketérov, ktorí sa chystajú pracovať v médiách, aby mysleli na to, že nemôžeme dopustiť nechať si našu krajinu znečistiť hnusnými myšlienkami, ktoré podporujú zlo. „Na to, aby zvíťazilo zlo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič,“ zhrnul prezident.

    - Reklama -