Zvyšujúca sa majetková nerovnosť vedie k radikalizácii, upozornila Beňová v Európskom parlamente

    0
    Monika Flašíková-Beňová (Autor: Facebook)

    Trend radikalizácie a nárastu xenofóbie v členských štátoch EÚ, ktorý je dôsledkom nespokojnosti spôsobenej majetkovou nerovnosťou, sa prehĺbil po vypuknutí hospodárskej krízy a následných pravicových úsporných opatreniach. Národné ani európske inštitúcie doteraz nedokázali na zvyšujúcu sa nerovnosť dôrazne reagovať, píšu Európske noviny.

    „Nedostatočná podpora strednej triedy a roztvárajúce sa nožnice medzi chudobnými a bohatými sú dokázateľne príčinou nárastu frustrácie a posilňovania extrémistických politických síl,“ zdôraznila europoslankyňa Monika Beňová.

    „Zmenšovanie majetkovej a príjmovej nerovnosti musí byť prioritou ekonomických a sociálnych politík na všetkých úrovniach,“ uviedla poslankyňa s tým, že je potrebné dôsledne monitorovať, či sa to darí napĺňať. Súčasťou opatrení musí byť aj ďalšia podpora zamestnanosti mladých ľudí či dlhodobo nezamestnaných, ktorí sa aj na Slovensku zaraďujú medzi najviac zraniteľné skupiny obyvateľov.

    Za správny kľúč pri regulácii majetkových nerovností v rámci spoločnosti europoslankyňa označila efektívne prerozdeľovanie a ďalší rozvoj sociálneho štátu a to aj napriek odporu pravicových politikov.

    - Reklama -