Kiska privítal nemeckého prezidenta. Opäť zazneli slová ako extrémizmus a novodobý fašizmus

    0
    Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Kiska zdôraznil, že je pre neho veľkou cťou privítať nemeckého prezidenta práve 17. novembra, kedy si pripomíname na Slovensku Deň boja za slobodu a demokraciu.

    “Možno sa nám pred 28 rokmi ani nesnívalo, že raz budeme stáť spolu s prezidentom Nemecka ako partner, ako krajiny, ktoré sú spolu v jednom úžasnom projekte Európskej únie, ako partneri v rámci Schengenu, kde neexitujú hranice, ako partneri, ktorí majú rovnakú menu, ako partneri, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty demokracie a slobody,” skonštatoval v tejto súvislosti Kiska.

    Pripomenul, že Nemecko nie je pre Slovensko len partnerom v slobodnom demokratickom svete. “Nemecko je pre našu krajinu nesmierne dôležitým hospodárskym partnerom – 20 percent nášho obchodu je zrealizovaných s Nemeckom. Náš spoločný obrat činí viac ako 26 miliárd eur a viac ako 15 miliárd eur tvorí export našej krajiny do Nemecka, a 450 investorov z Nemecka vytvorilo na Slovensku okolo 100.000 pracovných miest,” vysvetlil Kiska.

    Nemecký prezident Steinmeier skonštatoval, že obe krajiny spája nielen hospodárstvo, ale aj politické pokroky oboch vlád. „Som presvedčený o tom, že aj my z úrovne hláv štátov budeme prispievať k tomu, aby sme tieto vzťahy prehlbovali,” povedal.

    Podľa jeho slov s Andrejom Kiskom hovorili aj o budúcnosti Európskej únie, o ktorú “máme momentálne starosť”. “Po vystúpení Británie z Európskej únie musíme dbať na to, aby Európa opäť nadobudla a udržala si svoju funkčnosť,” dodal.

    Frank-Walter Steinmeier pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenska na pozvanie slovenského prezidenta. Ide o jeho prvú návštevu Slovenska od nástupu do funkcie nemeckého spolkového prezidenta.

    Prezident Steinmeier sa v rámci programu stretne aj s ďalšími ústavnými činiteľmi, predsedom NR SR Andrejom Dankom a predsedom vlády SR Robertom Ficom.

    - Reklama -