Fico podpísal dokument s názvom Európsky sociálny pilier. Toto nás teraz čaká

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Európsky pilier sociálnych práv, ktorý v apríli tohto roku predstavila Európska komisia, zahŕňa 20 princípov a práv v troch hlavných oblastiach. Ide o prístup na trh práce, spravodlivé pracovné podmienky a podpora sociálnej ochrany a inklúzie. Tento dokument nie je právne záväzný, ale podľa premiéra je veľmi dôležitý. “Tento sociálny pilier je dôležitý preto, že v ňom sú niektoré práva zopakované, teda tie, ktoré sú už garantované európskou legislatívou, ale sú tam aj niektoré práva, ktoré nie sú garantované a do budúcnosti budú musieť prejsť legislatívnou ochranou,” skonštatoval po skončení stretnutia vo Švédsku Fico.

    Ako príklad uviedol európsku minimálnu mzdu. “Už samotný európsky pilier hovorí, že by malo existovať právo, ktoré o minimálnej mzde hovorí. Preto vnímam tento dokument ako ten, ktorý na jednej strane posúva sociálne práva na úroveň občianskych a politických práv a na strane druhej je veľkou inšpiráciou pre jednotlivé členské štáty,” priblížil premiér.

    Slovensko tak podľa neho môže začať pracovať na zakotvení niektorých sociálnych práv do Ústavy SR. “Môžeme začať intenzívne práce na novej ochrane sociálnych práv v Ústave SR. Mali by sme do nej zakotviť nárok na minimálnu mzdu, určite by sme mali hovoriť o nočnej práci. Ja som zástancom aj stanovenia maximálneho veku odchodu do dôchodku. Tento vek by bol stanovený v Ústave SR. Plus by sme niektorým právam, ktoré majú slabú vykonateľnosť, dali väčšiu vykonateľnosť, lebo by boli obsiahnuté v Ústave SR,” myslí si Fico.

    Na Slovensku tak podľa jeho slov začína obdobie novelizácie Ústavy SR. “Verím, že nájdeme zhodu. Na jednej strane budeme chcieť posilniť sociálny pilier, pravdepodobne budeme hovoriť o dôchodkovom systéme a sú aj ďalšie veci v sociálnej oblasti, ktoré stoja za to, aby sme sa nad nimi zamysleli,” avizoval premiér s tým, že zmenami by sa malo Slovensko zaoberať v najbližšom období. “My máme určitý rámec sociálnych práv upravený v Ústave SR, len konštatujeme, že ich vykonateľnosť ani zďaleka nie je taká, ako to je v prípade práv občianskych a politických. Čakal som, kedy bude tento sociálny pilier podpísaný a na základe tohto piliera môžeme začať formulovať veci presnejšie ako máme doteraz,” avizoval premiér.

    - Reklama -