Ak Európania nepochopia, že Grécko znamená šancu, zistia to iní, vyhlásil Tsipras. A koho mal na mysli?

    0
    Alexis Tsipras (Autor: TASR)

    Prvýkrát podľa vlastných slov verí, že táto nádej je niečím viac než snom. “Veritelia zo svojej strany prisľúbili, že sú ochotní znížiť extrémne vysoký dlh, ktorý aktuálne predstavuje 180 % hrubého domáceho produktu.” Grécko síce zaplatilo za zvládnutie svojej krízy “vysokú cenu”, ale dnes je opäť konkurencieschopné.

    Tsipras kritizoval európskych investorov, ktorí ešte stále v plnej miere na rozdiel od čínskych investorov nechápu, aké nové príležitosti im ponúka Grécko. “Ak Európania nepochopia, že Grécko znamená šancu, zistia to iní,” vyhlásil.

    Tsipras sa kriticky vyjadril aj o protikrízovej politike Európy voči Grécku. “V posledných rokoch bolo prioritou Európy potrestať Grékov politikou úspor. Investovanie neprichádzalo do úvahy.” Napriek tomu v roku 2016 stúpli zahraničné investície v Grécku o 160 % a v 1:.polroku 2017 o 170 %. Prioritou však zostáva zníženie vysokej nezamestnanosti. Grécka ekonomika by podľa aktuálnych prognóz mala tento rok vzrásť o 2 % a v roku 2018 o 2,5 %.

    Pokiaľ ide o reformy v rámci Európy, Tsipras podporil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a jeho návrhy. “Máme tú istú víziu a rovnaké presvedčenia.” Podľa neho je potrebné zvýšenie atraktivity, ale aj transparentnosti Európy. “Európa nemôže byť diskusným fórom technokratov a politikov, kde nakoniec ten najsilnejší vnúti svoje názory ostatým.” Tsipras k tomu dodal: “Myslím tým samozrejme, aby sme zbytočne nechodili okolo horúcej kaše, Nemecko.”

    Cieľom Európy je podľa neho zachovanie, ale zároveň aj zdieľanie suverenity. Tsipras upozornil, že nesúhlasí s úplne všetkými návrhmi francúzskeho prezidenta, ale rešpektuje jeho názory. Macronova prítomnosť na summitoch Európskej únie (EÚ) podľa neho v každom prípade znamená šancu prijať odvážne rozhodnutia, ktoré pomôžu pri prehlbovaní európskej integrácie.

    - Reklama -