Zeman tesne pred odletom do Ruska poskytol interview ruskej štátnej agentúre. Mnohých určite zase zdvihne zo stoličiek

    0
    Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Zeman v rozhovore okrem iného zdôraznil, že považuje za dôležité, že s ním ide 150 českých podnikateľov. „Na české pomery je to najväčšia delegácia za uplynulých 25 rokov. A z toho vyplýva, že českí podnikatelia majú záujem o rozvoj ekonomických vzťahov so svojimi ruskými kolegami. To je pre mňa ako zástancu ekonomickej diplomacie to najdôležitejšie,“ povedal Zeman so slovami, že on sám je zástancom otvorenej diplomacie.

    Zdôraznil, že je proti sankciám aj proti tomu, aby sa vrátila studená vojna, aby existovala izolácia Ruska. Za najperspektívnejšie vzťahy Ruska a Česka považuje oblasť energetiky a dopravy. „Viete, v Rusku sú zastarané električky, autobusy a tak ďalej. Práve bývalé Československo tieto autobusy a električky vyrábalo. Je nevyhnutná ich obnova a tu sú možnosti pre našu spoluprácu. Samozrejme, aj v nových oblastiach, takých, ako je jadrová energetika,“ spomenul Zeman následne aj oblasti nanotechnológie a biotechnológie.

    Potom hovoril o Európskej únii, keď je lož, že by bol proti tomu, aby bolo Česko v Európskej únii. „Ja chcem len referendum,“ zdôraznil, že to je pre neho vôľa spoločnosti, vôľa občanov.

    A, samozrejme, reč bola aj o Zemanovom prejave na Parlamentnom zhromaždení Rady Európy, ktorý v Rusku veľmi hlasno rezonoval. Zeman vtedy povedal, že znovuzjednotenie Krymu s Ruskom je hotová vec a akýkoľvek zásah do tejto skutočnosti môže viesť k vojne.

    „Viete, to, že som jediný politik, ktorý sa vyjadril v tomto zmysle, neznamená, že druhí nemajú tie isté názory. Len nemajú dosť odvahy, aby ich povedali verejne. Viete, o čo sa opiera moja argumentácia? Je veľmi jednoduchá: som proti dvojakým štandardom. Na jednej strane máte Kosovo, kde bola garancia OSN, ale táto garancia nebola zaručená, a na druhej strane Krym, kde prebehlo referendum. To sú dvojaké štandardy a to je zlé. Ak je teraz Kosovo považované za nezávislý štát, zatiaľ čo Krym na základe výsledkov referenda sa chce pripojiť k Rusku, tak ja nemôžem protestovať,“ vyslovil znovu svoj názor Zeman.

    Na záver sa potom vyjadril aj k nadchádzajúcim prezidentským voľbám v Česku, keď podľa jeho slov musí každá hlava štátu chrániť národné záujmy svojej krajiny. „V našom prípade sme pod určitým tlakom Európskej únie, ktorý sa týka takzvaných kvót na migráciu. My nechceme žiadnych migrantov-moslimov na našom území. To tiež súvisí s ochranou národných záujmov. Zo všetkého najviac musí prezident pracovať v oblasti ekonomickej diplomacie, podporovať našich exportérov a viesť dialóg so zahraničnými investormi,“ uzavrel so slovami, že je veľmi rád, že sa mu darí rozvíjať výborné ekonomické vzťahy s Čínou.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -