Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe odstúpil, ľudia oslavujú

    0
    Prezident Zimbabwe Robert Mugabe vládne aj vo 93 rokoch (!) krajine železnou rukou (Autor: TASR)

    V parlamente prečítal list od Mugabeho (93), ktorý v ňom uvádza, že odstupuje s okamžitou platnosťou a že sa tak rozhodol dobrovoľne v záujme “hladkého odovzdania moci”, uviedla agentúra AP.

    Ulice metropoly Harare ihneď zaplnili davy ľudí: tancovali, spievali a tešili sa.

    Stalo sa tak krátko po tom, čo zimbabwianska vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front (ZANU-PF) podala na zasadnutí parlamentu návrh na ústavnú obžalobu (tzv. impeachment) Roberta Mugabeho.

    Podľa AP sa v návrhu uvádza, že prezident “umožnil svojej manželke uzurpovať ústavnú moc”, že je “v pokročilom veku” a nespôsobilý vládnuť. Mugabeho obvinili aj z toho, že umožnil svojej manželke Grace Mugabeovej vyhrážať sa smrťou bývalému viceprezidentovi Emmersonovi Mnangagwaovi i ďalším predstaviteľom.

    Úradu zimbabwianskeho prezidenta sa do 48 hodín ujme práve Emmerson Mnangagwa, informovala AP krátko po oznámení Mugabeho rezignácie.

    Mnangagwa má podporu armády, ktorá minulý týždeň prebrala moc v krajine a okrem armády ho podporuje aj vplyvné združenie vojnových veteránov. Obe tieto organizácie sa obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej nepopulárnej manželke Grace.

    Mugabe odvolal Mnangagwu z funkcie pred dvoma týždňami, čo viedlo k politickej kríze v Zimbabwe, pri ktorej armáda umiestnila prezidenta do domáceho väzenia a fakticky prevzala moc v krajine. Dlhoročný vodca krajiny bol počas rokovaní o východisku z krízy čoraz viac izolovaný.

    - Reklama -