Fico: Veľkí hráči si robia s tými malými, čo chcú. Sú to veci, ktoré rozdeľujú Európsku úniu

    0
    Robert Fico (Autor: Dominik Földes)

    „V poslednom čase veľmi často vidíme, že sa porušujú kritériá, ktoré si nastavíme. Boli jasne nastavené kritériá, ako sa budú premiestňovať agentúry z Veľkej Británie do Európy. Tieto kritériá boli absolútne odignorované a veľkí hráči si urobili s malými hráčmi, čo chceli. A to sa týka bohužiaľ veľmi významne aj projektu Nord Stream 2. Je to dnes úplne jasné. Sú to veci, ktoré budú naďalej rozdeľovať Európsku úniu. Je mi to veľmi ľúto,“ povedal Fico na konferencii Moderné trendy v európskej energetike v Bratislave.

    Zámer nie je v súlade s cieľmi Energetickej únie

    Ako cituje portál Webnoviny.sk, zámer vybudovať plynovod Nord Stream 2 nie je podľa premiéra v súlade s cieľmi Energetickej únie požadujúcimi diverzifikáciu prepravných trás, dodávateľov a zdrojov. Navrhovaný plynovod nepredstavuje podľa Fica ani nový zdroj dodávok plynu do Európskej únie ani nového dodávateľa.

    „Hráči, ktorí ho chcú, nehľadia na nič. Je im úplne jedno, aké sú kritériá, čo bolo dohodnuté. Majú svoj jasný biznis plán, majú svoj jasný strategický cieľ a nepozerajú na to, či Slovensko alebo ktorákoľvek iná krajina bude týmto projektom postihnutá,“ uviedol predseda slovenskej vlády.

    Nord Stream 2 nás obíde 

    Slovenská prepravná plynová sieť je podľa neho významnou súčasťou európskej plynárskej cesty a siete a predstavuje spoľahlivú a bezpečnú trasu, ktorou sa plyn prepravuje do štátov strednej a západnej Európy. Podľa premiéra je dôležité, aby Slovensko nebolo projektom Nord Stream 2 postihnuté.

    V septembri 2015 Gazprom vytvoril konzorcium so spoločnosťami E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE a Royal Dutch Shell s cieľom vybudovať plynovod Nord Stream 2, ktorý by umožnil Rusku do konca roka 2019 úplne obísť Ukrajinu, a tým pádom aj Slovensko.

    Práve koncom roka 2019 končí platnosť rusko-ukrajinskej zmluvy o preprave plynu cez Ukrajinu do západnej Európy. Trasa Nord Stream 2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 miliárd kubických metrov ročne.

    Energetický mix pre Slovensko

    Slovensko, podobne ako ostatné členské štáty EÚ, prešlo podľa Fica v poslednom období vážnou, turbulentnou diskusiou o budúcej podobe energetického mixu, ktorý sa na úkor tradičných energetických zdrojov v podobe uhoľných elektrární, jadra a vodnej elektriny prudko zmenil nástupom obnoviteľných solárnych zdrojov, zdrojov biomasy, masívnych zatepľovaní, regulácie časových odberov a rozvojom mikrozdrojov.

    “Súčasná znižujúca sa spotreba domácností o takmer 8 percent a firiem oproti nárastu HDP o polovicu svedčí o tom, že sa Slovensko plne prihlásilo k lokálnym, ale aj ku globálnym cieľom EÚ. Zároveň však v časoch, keď niektorí globálni hráči aj napriek ich medzinárodným záväzkom v istej miere flexibilne pristupujú k cieľom tzv. zelenej ekonomiky, nedá mi nevyzvať k istej sebareflexívnej obozretnosti k súčasným cieľom Energetickej únie, najmä v súvislosti s ich uplatňovaním v priemysle,” priblížil predseda vlády SR. 

    Opodstatnené miesto jadra

    “Preklenovanie úlohy fosílnych palív a vyvíjanie neprimeraného tlaku na znižovanie emisií v európskom oceliarskom a automobilovom priemysle produkujúcom viac ako 20 miliónov áut ročne príliš rýchlou, takpovediac revolučnou cestou, nás konfrontuje s potenciálnym znižovaním úrovne pridanej hodnoty tohto sektora v EÚ, s ktorým nemôžeme a nesmieme súhlasiť,” poznamenal.

    Aj napriek tomu, že sa EÚ stala jedným z lídrov vo vývoji riešení pre zvyšovanie efektivity v spotrebe energií, tempo, akým pristupuje k zelenej energetike, je podľa Fica otázkou globálnej konkurencieschopnosti jej vlastnej výroby v oblastiach automobilového a elektrotechnického priemyslu, strojárstva a hlavne mimoriadne energeticky náročného hutníctva a oceliarstva. 

    “Preto by som rád zdôraznil, že v dekarbonizačnom úsilí našej krajiny, ale aj v otázkach energetickej bezpečnosti má svoje opodstatnené miesto jadrová energetika,” dodal premiér. 

    Autor: TASR, im

     

    - Reklama -