Imigranti vo Zvolene? Kotleba bije na poplach. Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo, hovorí Kaliňák

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    „Minister vnútra Robert Kaliňák na tohtotýždňovom Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť priznal umiestnenie imigrantov z Guantánama v integračnom centre vo Zvolene. Na tento účel je v rozpočte ministerstva vnútra vyčlenených spolu až 2,2 milióna eur!“ napísal na sociálnej sieti šéf ĽSNS Marian Kotleba a priložil video s dvojminútovým záznamom. 

    „Čo sa babe chcelo, to sa babe snilo. Na utorňajšom zasadaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť som okrem iného konštatoval, že v integračnom centre pre imigrantov vo Zvolene sa nenachádza žiaden imigrant, je prázdne!“ reagoval zasa na svojom FB profile minister vnútra.

    „To vôbec nevadilo hnedým poslancom sediacim vo výbore začať šíriť, že sa tam nachádzajú. Buď ide u nich o poruchu sústredenia sa, alebo majú problém porozumieť hovorenému slovu, alebo sprosto a drzo klamú. Vyberte si,“ navrhol Kaliňák.

    Predseda ĽSNS Marian Kotleba vo videu tvrdí, že integračné centrum vo Zvolene je nové a je pre imigrantov z Guantánama. „Ľudia, ktorí hlásili zvýšený pohyb imigrantov vo Zvolene, teda neklamali ani si nevymýšľali,“ uvádza vo videu. „Na tento účel je v rozpočte ministerstva vnútra vyčlenených až 2,2 milióna eur,“ opakuje informáciu od ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorú zachytil vo výbore pre obranu a bezpečnosť a na ktorú upozorňuje už v statuse k videu. Podľa lídra ĽSNS hrozí, že onedlho tu budeme mať tisíce imigrantov.

    „Minister vnútra na výbore pre obranu a bezpečnosť jasne pánovi poslancovi Kotlebovi odpovedal, že v integračnom centre vo Zvolene nie je momentálne žiadny imigrant. To však poslancom ĽSNS sediacim vo výbore neprekážalo začať šíriť nezmysly, že sa tam nachádzajú,“ reagovala pre denník Sme hovorkyňa rezortu vnútra Michaela Paulenová. „Buď v ich prípade ide o poruchu sústredenia, alebo len drzo klamú. Správa, ktorú šíria, je lož,“ doplnila.

    Nejde však o nové integračné centrum, vo Zvolene funguje už od roku 1992. Prvých troch bývalých väzňov z Guantánama prijalo v roku 2010. Spolu ich Slovensko prijalo osem, na Slovensku sú piati. „Naposledy tam boli ubytované dve matky zo Sýrie aj s deťmi, odtiaľ odišli v júni,“ tvrdí Paulenová s tým, že ak sa v meste objavujú cudzinci, nie sú v azylovom konaní na Slovensku.

    Evidentne to nie sú slovenskí Cigáni, tvrdí Uhrík

    Parlamentné listy sa zaujímali o reakciu ĽSNS na vyjadrenia ministra vnútra a jeho rezortu. „Po prvé, to povedal samotný pán Kaliňák na výbore pre obranu a bezpečnosť. Po druhé, imigranti z Kuby tam evidentne boli, či už mesiac dozadu, alebo sú tam, to už je jedno, čiže tá argumentácia pána Kaliňáka je, že tvrdí ,nie je to pravda, ale vlastne to pravda je'. A posledná vec, je veľmi zaujímavé, že keď som sa tiež pýtal interpeláciou v národnej rade pána ministra Kaliňáka, kde všade na Slovensku sú ubytovaní utečenci, tak toto integračné centrum vo Zvolene v jeho odpovedi nebolo uvedené,“ vysvetlil hovorca ĽSNS Milan Uhrík.

    „To znamená, že teraz neviem, či funguje, nefunguje, sú tam, nie sú tam. Raz sa opýtate, odpovie vám tak, druhý raz sa opýtate, odpovie vám inak. My sme vychádzali z toho, čo ľudia vo Zvolene hovorili. Lebo my chodíme veľa medzi ľuďmi a máme s nimi dosť úzky kontakt. Aj naši členovia to sledujú. A toto je vec, ktorú si veľmi rýchlo všimneme,“ pokračoval s poukázaním na nápadnosť skupiniek cudzincov inej farby pleti.

    „Evidentne to nie sú ani slovenskí Cigáni, ale naozaj nejakí migranti. My sme mali spätnú väzbu, že po Zvolene takíto ľudia zvyknú chodiť. Nehovorím, že včera alebo predvčerom, ale že zvyknú chodiť. Preto sa Marian Kotleba pána Kaliňáka na výbore pýtal a Kaliňák to vlastne potvrdil. To, že v danej sekunde tam nikto nie je, neznamená, že Marian Kotleba klame,“ uzavrel Uhrík.

    - Reklama -