SaS reaguje na Dankove tvrdenia, že liberáli paktujú s kotlebovcami

    0
    Peter Osuský. (Autor: pk)

    “Poslanci za stranu SaS Peter Osuský a Juraj Droba podporili na Zahraničnom výbore NR SR návrh uznesenia nezaradeného poslanca demokratickej opozície Zsolta Simona. Tento návrh podporili aj kotlebovci bez akejkoľvek predchádzajúcej dohody s demokratickou opozíciou,” zdôrazňuje predseda SaS Richard Sulík a jeho podpredsedovia Ľubomír Galko a Jana Kiššová.

    Dodávajú, že podľa Dankovej logiky, keď demokratická opozícia navrhne odvolanie nekompetentného ministra Ficovej vlády a poslanci klubu ĽSNS tento návrh podporia, opozícia automaticky kooperuje s ĽSNS. “Ide o absurdné videnie a vnímanie politiky, príznačné pre politika kalibru Andreja Danka,” vyhlásili liberáli.

    Predsedovi parlamentu odporúčajú, aby sa nad sebou zamyslel. Narážajú na jeho vyjadrenia v ruskej Dume, kde okrem iného ocenil schopnosť Ruskej federácie “riešiť problémy korektným dialógom”. “Toto odkáže pán Danko krajine, ktorá násilne anektovala Krym,” doplnili predstavitelia SaS.

    Danko na tlačovej konferencii povedal, že uznesenie prijaté zahraničným výborom nie je v súlade s rokovacím poriadkom, ale napriek tomu poslancom svoj krok vysvetlí. O pozvaní Danka na výbor rozhodli opoziční poslanci, ktorí majú vo výbore väčšinu. Predseda NR SR tiež uviedol, že ho prekvapilo spojenie poslancov SaS pri hlasovaní s kotlebovcami. Vidí za tým úmysel. 

    Predseda parlamentu vystúpil s prejavom v Štátnej dume minulý týždeň počas oficiálnej návštevy Ruska. Za to si vyslúžil kritiku opozície, europoslancov aj Františka Šebeja z Mosta-Híd, ktorý na výbore hlasoval proti uzneseniu. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) povedal, že s ním prejav nekonzultoval. Danko si za svojím vystúpením stojí a považuje za česť, že mohol rečniť pred ruskými poslancami.

    - Reklama -