Irán varuje Európu, že v prípade hrozby z jej strany zvýši dolet svojich rakiet

    0
    Iránski vojaci (Autor: TASR)

    Agentúra Reuters v nedeľu uviedla, že Francúzsko vyzvalo na “nekompromisný” dialóg s Iránom o jeho programe balistických rakiet a na prípadné vyjednávanie o tejto otázke, ktorá nijako nesúvisí s jadrovou dohodou uzavretou v roku 2015 medzi Teheránom a svetovými mocnosťami.

    Irán však opakovane deklaroval, že jeho raketový program je obranný a nemožno o ňom rokovať. “Ak sme udržiavali dolet našich rakiet na 2000 kilometroch, nie je to kvôli technickej nespôsobilosti…Konáme (takto len) v súlade so strategickou doktrínou,” povedal pre FARS brigádny generál Hosejn Salámí.

    Dodal, že Irán “momentálne nemá pocit, že by preň Európa predstavovala nebezpečenstvo”. “Preto sme nezvýšili dolet našich rakiet, ale ak sa Európa hrozbou stane, zvýšime dolet našich rakiet,” varoval iránsky predstaviteľ.

    Hlavný veliteľ iránskych Revolučných gárd, generál Mohammad Alí Džáfarí, v októbri označil zvýšenie doletu iránskych balistických rakiet za nepotrebné, keďže ešte stále je dostatočné na to, aby tieto rakety zasiahli americké kontingenty rozmiestnené na Blízkom východe.

    Irán koncom septembra predstavil svoju novú balistickú strelu, ktorá je schopná niesť niekoľko bojových hlavíc a má dolet 2000 kilometrov. Zasiahnuť by tak mohla značnú časť Blízkeho východu vrátane Saudskej Arábie a Izraela.

    Washington Teherán kvôli jeho balistickému programu dlhodobo kritizuje a zaviedol proti nemu sankčné opatrenia. Spojené štáty sa obávajú, že Irán vyvíja strely, ktoré môžu niesť jadrové zbrane, čo Irán odmieta.

    - Reklama -