V roku 2018 si domácnosti siahnu hlbšie do peňaženky. Zvýšia sa ceny všetkých energií, najviac si priplatíme za elektrinu

    0
    predseda vlády Robert Fico a nový šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek (Autor: TASR)

     “Nárast ceny elektrickej energie v priemere pre Slovensko pre rok 2018 bude 2,71 %. Je to priemerný nárast z maximálnych možných úprav, ktorý si obchodníci urobia,” povedal.

    V tarife D1 to podľa neho predstavuje za Slovenskú republiku priemerný nárast o 0,13 eura za mesiac alebo o 1,37 %, v tarife D2 o 0,51 eura alebo 2,08 %.

    Cena plynu sa podľa Jahnátkových slov budúci rok zvýši v priemere o 0,38 %.

    “Cena komodity sa zvýšila. O nárast koncovej ceny požiadali len štyri subjekty, Slovenský plynárenský priemysel (SPP) o zvýšenie nepožiadal,” doplnil.

    Teplo podľa predsedu ÚRSO v roku 2018 v priemere zdražie o 1 %.

    “Variabilná zložka vzrastie z toho o 1,2 % a fixná zložka o 0,9 %,” poznamenal. Cena tepla sa podľa neho odvíja od ceny plynu, elektriny či uhlia.

    Predpokladá sa podľa jeho slov, že vplyvom najmä zatepľovania budov, objednané množstvo tepla budúci rok poklesne medziročne o 7 %, bude to však závisieť od vývoja počasia.

    Cena tzv. vodného sa podľa Jahnátka zvýši za Slovensko v priemere o 0,18 %, cena tzv. stočného o 0,91 %.

    “Väčšina vodárenských spoločností nepodala návrh na zvýšenie cien,” dodal Jahnátek.

    SaS: Na nižšie ceny energií si budeme musieť počkať do obdobia pred parlamentnými voľbami

    Na budúci rok budú ľudia aj podnikatelia opäť v plnej miere doplácať na politické rozhodnutia, ktoré s cenou energií nemajú nič spoločné. Uviedla to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na ceny energií pre rok 2018 zverejnené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

    “Na nižšie ceny energií si budeme musieť teda počkať až do obdobia pred parlamentnými voľbami, keď si bude Robert Fico (Smer-SD) opäť formou vratiek kupovať hlasy voličov, alebo keď po voľbách transparentnosť do regulácie zavedie strana Sloboda a Solidarita,” spresnil tímlíder strany pre energetiku Karol Galek.

    “Po tlačovej besede nového predsedu ÚRSO Ľubomíra Jahnátka je oficiálne to, na čo sme v SaS už pred dvoma týždňami upozorňovali, že regulované ceny energií na budúci rok pôjdu hore. A to aj napriek príkazu, ktorý Jahnátek ako politický nominant na nezávislom úrade dostal priamo z vlády – zachovať ceny energií stabilné,” podčiarkol Galek.

    Upozornil, že vzhľadom na stúpajúce ceny elektriny a plynu na trhoch však na regulačnom úrade veľa možností nemali, obzvlášť keď minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) “strčil hlavu do piesku”. “K problematike legislatívneho riešenia taríf, ktoré s cenou energií nesúvisia, ale sú z rozhodnutia vlád Roberta Fica ich súčasťou, sa zachoval macošsky a odmietol ich riešiť,” poznamenal Galek.

    - Reklama -