V pokrokovom Švédsku vyriešili sexuálne násilie: Usporiadajú festival pre „všetky pohlavia okrem mužov“

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Nápad usporiadať festival v tomto duchu sa zrodil tento rok v júli. Bolo to po tom, ako hudobný festival Bråvalla vo švédskom Nörkkopingu oznámil, že sa budúci rok nebude konať pre veľké množstvo znásilnení žien. Ako upozorňuje server Forum24, toto podujatie niekto vníma tak, že ide o ochranu žien pred sexuálnym násilím, iní v ňom vidia mužskú diskrimináciu.

    „Čo poviete na to, keby sme urobili naozaj cool festival, kde budú iba nemuži, kým sa muži nenaučia slušne správať?“ ohlásila nápad zorganizovať festival pre ženy na svojom Twitteri Knyckareová. To však spustilo búrlivé reakcie, aj keď mnoho jej fanúšičiek tento návrh vítalo s nadšením.

     

     

    Zdroj: Twitter/Emma Knyckare

    Akcia pre ženy s názvom Statement Festival by sa mala konať od 31. augusta do 1. septembra budúceho roka v meste Göteborg na juhu Švédska.

    Nielenže festival budú môcť navštíviť iba ženy, ale samy ho aj usporiadajú. Na projekte sa podieľajú iba ženské organizátorky a usporiadateľky a na akcii vystúpia iba ženské umelkyne. „Nesmú tam prísť žiadni muži, ktorí sa s týmto pohlavím narodili, ani muži, ktorí sa s mužským pohlavím identifikujú,“ spresnila Knyckareová.

    „Chvála prichádza od niektorých mužov aj žien. Väčšina Švédov, ktorí majú rodinu, chápe, prečo musia byť ich manželky, sestry a dcéry pod ochranou,“ hovorí organizátorka festivalu a dodáva, že festival má výraznú podporu.

    Nie všetci sú však z takéhoto nápadu nadšení. Ako to už býva, každá minca má dve strany. Usporiadateľky preto čelia kritike pre diskrimináciu mužov. „Nie je to vlastne schvaľovanie segregácie a naznačovanie, že úplne všetci muži predstavujú hrozbu?“ pýta sa Janet Streetová-Porterová, komentátorka denníka The Independent.

    Niektorí dokonca upozorňujú, že festival založený na takomto rozdeľovaní môže byť protizákonný. Usporiadateľky však hovoria, že svoj plán konzultujú s právnikmi a ženský festival nie je v rozpore so zákonom.

    Veľmi sporná na tomto festivale je však aj skutočnosť, že kritérium výberu, kto festival môže navštíviť a kto nie, nie je celkom jasné. „Heterosexuálni muži tam ísť nesmú, ale transgender muži vraj áno. A čo ďalšie skupiny mužov, ktorí sú v menšine? Homosexuáli majú tiež zákaz? A prečo? Vo vašom prístupe nevidím logiku,“ napísala používateľka sociálnej siete Instagram.

    Majú teda azda usporiadatelia v pláne púšťať ľudí po kontrole ich pohlavia? Muži predsa môžu vyhlásiť, že sa identifikujú ako ženy, hoci majú mužské pohlavné orgány. Alebo sa naopak môžu ženy identifikovať ako muži. „Všetko ešte dôkladne premyslím,“ uzavrela Knyckareová.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: nab

    - Reklama -