Nechoďte na vianočné trhy, varuje ľudí muž tmavšej pleti. Bratislavou sa šíri bizarná historka. Polícia hovorí o hoaxe

    0
    Vianočné trhy v Bratislave (Autor: visitbratislava.com)

    Spoločným menovateľom incidentov je vždy peňaženka. Muž, ktorého svedkovia opisujú ako slovenského moslima, alebo araba, zakaždým ostentatívne vytratí, alebo zabudne niekde peňaženku. Poctiví ľudia, ktorí ju následne nájdu ju v každom z prípadov, ktorý sa k nám do redakcie dostal mužovi idú vrátiť.

    Ten pod zámienkou vďačnosti ponúkne nálezcovi zakaždým nejakú formu odmeny, napríklad peniaze alebo pozvanie na drink. Podnety, ktoré sa k nám dostali opisujú, že nálezcovia odmenu zväčša odmietnu. Muž im teda ako formu kompenzácie ponúkne aspoň informáciu a dôverne ich varuje „Nechoďte na vianočné trhy.“

    Z podnetov, ktoré sa k nám dostali sa zatiaľ zdá, že neznámy muž sa kontaktuje najmä so ženami. Internetom sa však už začala šíriť nahrávka, v ktorej muž opisuje rovnaký incident, ktorý sa mal sa stať jeho kamarátovi. Nahrávka, ktorú redakcia má, opisuje incident priamo z vianočných trhov. Neznámemu moslimovi mala vypadnúť peňaženka, „tak utekal za ním, že mu ju ide vrátiť,“ opisuje správanie svojho kamaráta muž na nahrávke. Spomínaný „moslim“ mal následne pozvať nálezcu na medovinu a pri tej príležitosti ho varoval „Len tak kamarátsky ti hovorím, už nechoď na vianočné trhy.“

    V súvislosti s narastajúcim množstvom podobných skúseností u rôznych ľudí sme kontaktovali v tejto veci aj Krajské riaditeľstvo polície v Bratislava (KR PZ). Hovorca Michal Szeiff potvrdil, že polícia túto situáciu eviduje, pričom celú vec vníma ako pravdepodobný hoax šírený internetom.

    Polícia bude teraz preverovať či bol v bratislavskom kraji podaný na niektoré z policajných oddelení v tejto veci aj oficiálny podnet a na základe toho bude ďalej konať, reagovala na našu otázku aký bude teraz ďalší postup polície hovorkyňa KR PZ Veronika Slamková.

    Vianočné trhy sú v Bratislave otvorené od piatka 24.novembra. Podľa informácií našej redakcie sa popisovaný incident mal od vtedy stať minimálne šiestim ľuďom.

    Kontaktujte políciu, odkazuje Gašpar

    K incidentom sa vyjadril už aj policajný prezident Tibor Gašpar. Chcem vás ubezpečiť, že všetky tieto informácie polícia dôsledne preveruje a zatiaľ sme nepotvrdili žiadnu relevantnosť tohto príbehu. Napriek tomu vyzývam všetkých, pokiaľ ste takýto príbeh zažili, urýchlene kontaktujte políciu na známom čísle 158,” vyzval Gašpar.

    Podľa jeho slov polícia prijala množstvo opatrení pre bezpečnosť ľudí pred a počas vianočných sviatkov. Niektoré opatrenia sú podľa policajného prezidenta viditeľné, ako sú zábrany proti vjazdu motorových vozidiel či zvýšený počet policajtov, a niektoré sú utajené. “Chcel by som dať záruku, že tieto sviatky a ich príprava budú pokojné, taktiež vás vyzývam na spoluprácu, aby ste nám poskytovali informácie o rôznych podozrivých situáciách. Tie sa budeme snažiť dôsledne preveriť,” poznamenal Gašpar.

    - Reklama -