Donalda Trumpa si vypestoval už Sovietsky zväz. Rusko ho teraz kompletne ovláda, píše sa v novej knihe

    0
    Prezidenti Ruska a USA, Vladimir Putin a Donald Trump počas stretnutia na okraj summitu G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    „V ostatných mesiacoch sa v médiách objavilo množstvo dôkazov, ktoré svedčia o prepojení Trumpa s Ruskom, a teda aj o jeho klamstvách, keď tvrdí opak. Je paradoxné, že tých dôkazov je vlastne až priveľa. Je takmer nemožné si ich všetky udržať v pamäti. Je nepochybné, že amerického prezidenta ovláda cudzia mocnosť,“ píše Michelle Goldbergová a zmieňuje sa o knihe Collusion: Secret Meetings, Dirty Money, and How Russia Helped Donald Trump Win, ktorú napísal Luke Harding.

    Ľudská pamäť je podľa Goldbergovej krátka, a tak aj ona podľa svojich slov na niektoré z jasných dôkazov, ktoré údajne potvrdzujú vinu Trumpa, zabudla. „Po prečítaní knihy v tom mám zase jasno. Kniha si nekladie za cieľ objasniť všetky tajomstvá, ktoré väzby amerického prezidenta na Kremeľ zahŕňajú. Dávno už totiž netreba riešiť, či nejaká taká spolupráca existuje. Kľúčovou otázkou aktuálne zostáva, aká rozsiahla táto spolupráca bola.“

    Liberálna komentátorka Goldbergová berie za bernú mincu aj kompromitujúce materiály na Trumpa, ktoré na zákazku demokratov „vyrobil“ bývalý britský špión Christopher Steele. „Sám Harding považuje Steela za dôveryhodného, hoci on sám poukazuje, že jeho zistenia sú presné tak zo 70 až 90 %. Je preto trochu ťažšie zistiť, ktorej z pasáží knihy plne veriť. Hardingova kniha je však neoceniteľná pri zhromažďovaní ohromného množstva dôkazov,“ myslí si americká novinárka.

    A to tvrdí Goldbergová aj napriek tomu, že podľa Hardinga si predchodca Ruska, teda Sovietsky zväz, „pestoval“ Trumpa už od 80. rokov minulého storočia, čo je zatiaľ, objektívne povedané, asi najbizarnejšie obvinenie kritikov amerického prezidenta. Na druhej strane sa autorka komentára zmieňuje ešte o ďalšom texte, ktorý publikoval The Times. Píše sa v ňom o nevôli ruských kritikov prezidenta Putina, ktorí vyčítajú americkým liberálom ich prehnanú fixáciu na napojenie Trumpa na Kremeľ.

    „Podľa ruských kritikov tak americkí liberáli v konečnom dôsledku len posilňujú predstavu o Putinovi ako výnimočnom stratégovi. Niektorí americkí liberáli si myslia, že Trumpa stvorilo Rusko a on nemá nič spoločné s našou krajinou. Ja osobne si to nemyslím. Trump je pravý Američan. Jeho kampaň založená na rasovej a náboženskej neznášanlivosti akcentovala najtemnejšie dejiny USA. Putin predsa nestvoril Republikánsku stranu, ktorá Trumpa nominovala,“ uzatvára Goldbergová.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -