Grendel: Znížený počet obecných poslancov môže priniesť väčšiu moc primátorom a starostom

    0
    Gábor Grendel (Autor: TASR)

    “Zákon je nedemokratický a prináša prvky, ktoré neprospievajú samospráve. Kľúčovou zmenou je zníženie počtu poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev. MV to vysvetľuje tým, že to prinesie efektívnejšie rokovanie a úsporu financií. Ale ani jeden z týchto cieľov novela nenaplní,” tvrdí.

    Podľa Grendela efektívne rokovanie z pohľadu vlády zjavne znamená, že sa bude na zastupiteľstvách menej rozprávať. Bude menej poslancov, a tým pádom aj menej kritických hlasov. Ale to, samozrejme, závisí od toho, akých poslancov si ľudia zvolia. Teda od počtu efektívnosť nezávisí, tá závisí od toho, ako sa poslanci stavajú k svojim povinnostiam,” vysvetlil.

    Grendel neberie ani argument šetrenia. “V doložke vplyvov sa píše, že to nebude mať žiadny dosah na rozpočet verejnej správy. Ušetrí sa pár sto eur, ale tie peniaze zostanú v rozpočte obcí a miest a starostovia si môžu kúpiť napríklad nový koberec do svojej kancelárie,” upozornil.

    Opozičný poslanec uznáva, že počet komunálnych poslancov na Slovensku je oproti priemeru EÚ vysoký. “Ale je to spôsobené vysokým počtom malých obcí. Táto novela však vôbec nerieši zníženie počtu poslancov v malých obciach, ale len vo veľkých mestách,” povedal.

    Novela posilňuje kompetencie starostov

    Veronike Remišovej (OĽaNO) sa zase nepáči, že navrhovaná novela berie právomoci občanom a poslancom a posilňuje kompetencie starostov. “Právna norma sťažuje možnosť vyhlásiť referendum, ak starostA zanedbáva svoje povinnosti. Pritom referendum o odvolaní starostu je veľmi zriedkavé, nemáme ich tu desiatky,” podotkla.

    Poukázala tiež na to, že novela má obmedziť aj právomoci hlavného kontrolóra. “Toho bude môcť úkolovať aj starosta či primátor, čo je absurdná situácia,” dodala. OĽaNO preto tvrdí, že novelu treba zamietnuť.

    Podľa vládneho návrhu novely, ktorý sa vo štvrtok dostal do druhého čítania, sa má počet poslancov obecných zastupiteľstiev znížiť, pričom zmena sa má týkať najmä väčších miest a obcí. Má sa tak zvýšiť efektivita obecných zastupiteľstiev aj šetriť peniaze. Podľa ministerstva vnútra má Slovensko komunálnych poslancov viac, ako je bežné v EÚ. 

    “V záujme vyššej efektivity obecných zastupiteľstiev a zníženia finančných prostriedkov na ich činnosť sa upravuje rozpätie počtu poslancov obecných zastupiteľstiev, a to predovšetkým v obciach s vyšším počtom obyvateľov a mestách, kde ich rozpätie je nadhodnotené. Slovenská republika má viac ako dvojnásobne vyšší podiel komunálnych poslancov na 100.000 obyvateľov, ako je priemer Európskej únie,” približuje ministerstvo.

    Napríklad v mestách s počtom obyvateľov od 50.001 do 100.000 je v zastupiteľstve v súčasnosti 19 až 31 poslancov, po novom to má byť 17 až 21. V prípade miest nad 100.000 obyvateľov sa má rozpätie poslancov znížiť z 23 až 41 na 21 až 25 poslancov. “Primeraná účelná redukcia počtu poslancov sa navrhuje tak, aby nebolo ohrozené bezproblémové plnenie úloh zastupiteľského zboru obce,” tvrdí ministerstvo. Nový prepočet počtu poslancov sa má prvýkrát použiť vo voľbách do orgánov samosprávy obcí v budúcom roku.

    - Reklama -