Policajtov v Nemecku bijú ako žito. Počet útokov na nich prudko stúpa

    0
    Ilustračná foto. (Autor: flickr.com)

    „Spolkový kriminálny úrad (BKA) nedávno zverejnil údaje za minulý rok, keď sa polícia stala terčom 36 555 útokov. V priemere tak išlo o sto útokov za deň, čo predstavuje značný nárast v porovnaní s minulými rokmi. Do štatistík sa započítavajú verbálne aj fyzické útoky či dokonca vraždy,“ konštatuje Kern s tým, že k najväčšiemu počtu „atakov“ došlo minulý rok v Severnom Porýní-Vestfálsku (8 929), kde žije najvyššia populácia ľudí s prisťahovaleckými koreňmi.

    V samotnom Berlíne úrady zaznamenali 3154 útokov a napríklad v Görlitzer parku došlo k nárastu o 70 %. „Oficiálne štatistiky nehovoria o konkrétnych osobách, ale porovnanie naznačuje, že prudký nárast súvisí so spomínaným otvorením hraníc, o ktorom rozhodla v septembri 2015 kancelárka Angela Merkelová,“ podotkol Kern a v ďalších pasážach textu uviedol konkrétne prípady útokov na policajtov, ktoré sa objavili v médiách.

    „Napríklad v Gelsenkirchene zastavili dvaja policajti vodiča, ktorý išiel na červenú. Vodič opustil vozidlo a dal sa na útek. Keď ho policajti dostihli, zhromaždilo sa okolo nich asi päťdesiat členov miestneho arabského klanu a niektorí jeho účastníci sa vrhli na mužov zákona. Arabský mladík potom škrtil jedného z policajtov až do bezvedomia. Následne usporiadali policajti stretnutie so zástupcami miestnej libanonskej komunity a bolo im povedané, že nemôžu vyhrať, pretože Libanončanov je viac ako ich samotných.“

    K podobnému incidentu došlo vlani v neďalekom Duisburgu, keď policajt požiadal vodiča, aby zaparkoval svoje vozidlo inam. Ten to odmietol urobiť a v priebehu niekoľkých minút sa na mieste zhromaždilo viac ako 250 prisťahovalcov, ktorí začali muža zákona atakovať. „Na miesto nakoniec povolali 50 ďalších policajtov a 18 vozidiel, než sa podarilo zaistiť relatívny pokoj,“ uviedol Kern a dodal, že v Düsseldorfe zase napadli policajtov Kurdi, ktorí sa nechceli zmieriť s ukončením svojej nezákonnej demonštrácie.

    „V Dortmunde potom policajti zasahovali pri nepokojoch v tamojšom utečeneckom tábore a nakoniec boli sami napadnutí rozzúreným davom. To isté sa stalo v Brémach, kam prišli policajti riešiť prípad pobodaného muža. Po príchode sa okolo nich zhromaždilo až 40 ľudí s prisťahovaleckými koreňmi,“ opísal Kern niektoré z ďalších prípadov a text uzavrel informáciou o odchode mnohých policajtov zo služby, pretože majú pocit, že nie sú zo strany štátu dostatočne chránení a podporovaní.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -