Baránek: Fico prestáva zvládať situáciu. Jeho pozícia lídra, ktorého klub poslúcha na slovo, je vážne otrasená. Oligarchovia nasosnutí na politické strany nie sú len problém Smeru

    0
    Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)
    Je podľa vás pokus o zmrazenie platov v skrátenom konaní korektný? 
     
    Nie je. Neviem, čo sa stalo, lebo Fico s tým ešte pred voľbami nemal problém. Takéto niečo riešiť v skrátenom legislatívnom konaní, je prejav paniky z Ficovej strany. V tom zmysle, že chcel čím skôr po voľbách, ktoré vyhodnotili ako neúspešné, dať signál, že niečo robí. Nesmieme však pliesť stranícke záležitosti s politickými, aj keď sa to, samozrejme, prelína. Ale toto je niečo, čo sa týka celého parlamentu. Fico si nemôže problémy Smeru a možný pokles popularity riešiť takýmto spôsobom. To hraničí až so zneužívaním funkcie. Formálne je však Fico v exekutíve, nie v parlamente, takže môže dávať návrhov, koľko chce. Ide o to, či to parlament bude akceptovať.
     
    Podľa poslankyne Edity Pfundtnerovej z Mostu-Híd sa Fico, Bugár a Danko dohodli, ale ostatní členovia poslaneckých klubov sa nedohodli. Nebola dohoda ani na koaličnej, ani na klubovej úrovni. Je to podľa vás chyba či zámer?
     
    To už potom ani nie je panika, ale turbulentné procesy, ktoré sa v prírodných vedách zvyknú nazývať chaos. To je naozaj najhoršia vizitka. Potom je úplne jasné, že v koalícii ľavá ruka nevie, čo robí pravá. Alebo ľavá niečo urobí a pravá urobí zámerne opak, čo je ešte horšie. Nepredpokladal som, že tak rýchlo po Dankovej nezmyselnej koaličnej kríze príde niečo také a už vôbec, že to bude Fico, kto spôsobí takéto iracionálne, chaotické pnutie. U neho som vôbec nepredpokladal, že situáciu prestane zvládať, a teraz po rokoch prvýkrát vidím, že sa naozaj dostal niekde do kúta. Prestáva tú situáciu zvládať a to je úplne najhoršie, čo sa lídrovi môže stať, že to verejnosť vidí. Horšie, ako keby povedal, nepodarilo sa nám alebo nedohodli sme sa. 
     
     
    Robert Fico Zdroj: TASR
     
    Je poslanecký klub Smeru jednotný? Prebiehajú tam po voľbách do  VÚC nejaké procesy?
     
    Nič tomu zatiaľ nenasvedčuje, že sú jednotní, žiadne kroky. Môžu vyhlasovať, že sú jednotní, možno sú jednotní v iných otázkach, ale v tomto evidentne nie sú. Jednotní budú, keď zahlasujú rovnako. Keby boli ticho, tak je to pre Smer lepšie, ako vydávať nezmyselné vyjadrenia, ktoré sú v úplnom protiklade s tým, čo sa nedávno udialo. Preto hovorím, že to Fico nezvláda, lebo kopia síce nie fatálne, ale hrubé chyby jednu za druhou. A toto som u Fica doteraz nevidel. Preto si myslím, že tá jednota je len iluzórna. A pokiaľ to takto začnú vnímať aj niektorí členovia klubu, tak Ficova pozícia lídra, ktorého klub poslúcha na slovo, je vážne otrasená. Možno už tú pozíciu ani nemá. Dosť veľa vecí nasvedčuje, že tú pozíciu stratil.
     
    Podľa niektorých poslancov mohlo systémové riešenie platov ústavných činiteľov prísť aj po zmrazení platov. Súhlasíte?
     
    V tomto súhlasím s Dankom, ktorý povedal, že to treba riešiť komplexne. Na tomto už štát nestroskotá, nech sa na to vytvorí nová legislatíva. A súhlasím s Dankom, že potom treba riešiť aj nominantov štátnych podnikov, exekutívu… Štátna správa je úplne podhodnotená, to je jedna katastrofa. Fico to chce dokonca dať ako pozmeňovací návrh a prilepiť ho k niektorému zo zákonov, ktoré sú v druhom čítaní. Toto je niečo, čo on sám, keď bol v opozícii, veľmi hlasno kritizoval. Preto som povedal, či sa nenachádza v stave paniky. Či ho tie regionálne voľby až tak demontovali, to už neviem, ale dosť veľa vecí nasvedčuje, že to jednoducho nepredýchal. 
     
     
    Andrej Danko Zdroj. TASR
     
    Saskár Galko je za vzorec, ktorý by zvyšoval platy iba čiastočne v závislosti od istých parametrov, pretože niektorí poslanci za štyri roky v pléne ani nevystúpia a nič nepovedia. Čo si o tom myslíte?
     
    To má síce Galko pravdu, ja by som súhlasil s nejakým výkazom práce, len mám obavu, že by to neprešlo cez ústavný súd. Niekto by to dal na ústavný súd a ten by niečo také určite zrušil, lebo v ústave sa nič podobné nespomína. Dokonca hocktorý poslanec môže tvrdiť, že vykonáva poslaneckú funkciu medzi verejnosťou. Ja chápem, čo má Galko na mysli, asi novely zákonov, predkladanie zákonov, účasť na hlasovaní, ale opakujem, ústavný súd by to zamietol. 
     
    KDH navrhlo, aby tých aktívnych poslancov odmeňovali strany z vlastných rozpočtov. Ako vnímate tento návrh?
     
    To sa nedá zakomponovať do legislatívy, len do stanov strán. Takže to si musia riešiť strany, lebo by to takisto neprešlo cez ústavný súd. Neviem to jednou vetou vyhodnotiť, lebo to nie je práca pri páse. Tam buď spravíte viac, alebo menej, dá sa to ľahko vyhodnotiť. Ale toto je niečo trošku iné, ústava dáva poslancom obrovský priestor. Majú síce rokovací poriadok, ale aj ten im dáva veľký priestor. Principiálne súhlasím s tým, že by mali byť lepšie odmeňovaní tí, ktorí sú aktívnejší, ale asi to v tomto prípade až tak ľahko nepôjde.
     
    Fico sa v poslednom čase snaží výraznejšie riešiť sociálne otázky, keď komunikuje viacero tém typických pre ľavicové strany. Ako to korešponduje s tým, že Smer údajne podporuje viacero vplyvných oligarchov?
     
    Podľa posledných údajov štatistického úradu sa na Slovensku v piatich regiónoch zvyšuje chudoba. Fico tie údaje musí mať, tak mu ani nič iné neostáva. On je v situácii, keď musí akútne riešiť sociálne problémy a nevie sa vyrovnať s oligarchami požierajúcimi veľa zdrojov, ktoré by mohli byť využité inak. Ak Fico naozaj tieto veci myslí vážne, ale súvisí to hlavne s tým, čo hovoril na začiatku roka, keď vyzýval na nahlasovanie korupcie, musí s oligarchami spraviť poriadok. 
     
    To nie sú len tí oligarchovia, ktorých poznáme, veľakrát sú to miestni oligarchovia, malí, regionálni, nasosnutí na Smer alebo inú vládnu politickú stranu. Lebo toto nie je len problém Smeru. Ten problém treba riešiť od podlahy. Mám obavu, že sme sa v prehnitosti, respektíve v tomto systéme zla, dostali tak ďaleko a je to také poprepájané, že jeden premiér to možno ani nie je schopný vyriešiť. Lebo by musel popretŕhať väzby, ktoré má z minulosti. A to by možno politicky neprežil, lebo už majú vplyv všade – na médiá, sudcov a tak ďalej.
     
    A pokiaľ ide o jeho iniciatívu v sociálnych témach…
     
    Neviem, ako chce Fico riešiť sociálne veci. On sa tým chce zrejme zaoberať, ale zatiaľ nevidím žiadne zmysluplné opatrenia. Lebo rozprávať, že máme nejaké HDP, vysokú zamestnanosť, to je všetko v poriadku, len za aké mzdy sa tu robí. A tu je gro problému. Porovnávame si platy s Rakúskom a Nemeckom. Tieto krajiny však majú veľmi silné odbory. Riešenie sociálnej situácie treba smerovať hlavne na odborové organizácie, lebo Fico nemôže vyrokovať platy v automobilkách. 
     
    Čo robia slovenské odbory? Nerobia absolútne nič, okrem toho, že vyjednávajú kolektívne zmluvy vyššieho stupňa. Keby sme mali odbory ako Rakúšania, dovolím si tvrdiť, že dnes máme trojštvrtinovú úroveň miezd, ktoré majú v Rakúsku. Exekutíva napríklad zháňa investície, dáva investičné stimuly, ale to, že v Rakúsku a Nemecku sú také vysoké mzdy, to nie je zásluha bývalých vlád, ale silných odborov. To si vydupali odbory. Tu si odboroví predáci žijú pohodlne, lebo majú dohodu o neútočení s vládou, ktorú uzavreli ešte v prvej Ficovej vláde. Je síce nepísaná, ale stále sa tvária, že platí a nebudú vytvárať sociálne napätie formou štrajkov a nátlakov. To sú potom takzvané žlté odbory. Teda odbory, ktoré kolaborujú s establišmentom.
     
     
    - Reklama -