Nech si každý uvedomí, kam tento Titanic smeruje, pretože už je veľmi blízko ľadovca a vlny sú veľké, varuje Zábojník pred vývojom v Európe

0
Juraj Zábojník (Autor: Archiv JZ)
Ako sa dá zabrániť zhoršeniu bezpečnostnej situácie v Európe po porážke Islamského štátu, keď je známe, že na strane teroristov bojovali aj občania členských krajín EÚ, ktorí sa zrejme budú vracať domov?
 
Po dobytí posledných bášt Islamského štátu spojeneckými vojskami sa rozpŕchlo do sveta veľké množstvo ľudí, ktorí sú často vycvičení. To sa bude dať len veľmi ťažko zistiť rovnako ako identita bývalých členov IS, pretože pri zaberaní území zhabali títo ľudia civilistom pasy aj doklady totožnosti. Dnes sú v nesprávnych rukách tisíce takýchto dokladov, takže je to veľmi zložité a chce to zase iba mravčiu prácu. Obávam sa ale, že pri tom množstve ľudí, ktorí sú potenciálni útočníci, nie je takmer možné ich všetkých monitorovať.
 
Pew Research center vydal odhad, podľa ktorého by sa do roku 2050 počet moslimov žijúcich v Európe mohol zvýšiť o sedem až štrnásť percent. Pričom spodná hranica by platila len v prípade, ak by bola nulová migrácia, čo je takmer vylúčené. Aký to má podľa vás vplyv na spoločnosť? 
 
Podľa predpovedí odborníkov, ak to takto pôjde ďalej, tak v roku 2050 moslimovia v Európe povyhrávajú voľby a budú si určovať vlastné pravidlá. Je to aj z dôvodu demografie, pôrodnosti či zlej politiky lídrov Európskej únie, pretože mnoho ľudí sa bojí straty zamestnania. To súvisí s tvrdo nastavenými pravidlami, ktoré generujú strach z toho mať viac detí, a preto mnohé oblasti v Európe strácajú obyvateľstvo a do roku 2050 niektoré z nich zaniknú.
 
Ak si vezmeme, koľko miliárd ľudí je pod hranicou chudoby a žijú z menej ako dvoch dolárov denne a koľko sa ich sem valí cez more do Španielska, tak sa pýtam, kto môže povedať, že je toto v poriadku, keď to nie je v poriadku. Môžeme len čakať, kým sa nastavia nové pravidlá. Nech si každý uvedomí, kam tento Titanic smeruje, pretože už je veľmi blízko ľadovca a vlny sú veľké. Tvrdím, že to nie je pre Európu pozitívny vývoj. 
 
Blížia sa Vianoce a v mestách na celom svete sa otvorili vianočné trhy, ktoré boli v Berlíne, žiaľ, terčom teroristov. Aké sú najbežnejšie bezpečnostné opatrenia prijímané na podujatiach pred sviatkami, na ktorých sa združuje množstvo ľudí na malých priestranstvách, aby sa niečo také neopakovalo?
 
V prvom rade sa musia v dostatočnom predstihu a priebežne vyhodnocovať všetky signály a poznatky smerujúce k ohrozeniu občanov. Je prirodzené, že počas vianočných sviatkov sa práve na trhoch zhromažďuje najviac ľudí. Pre útoky šialencov je to „lukratívne“ miesto na prevedenie útokov, a preto sa musia vyhodnocovať všetky poznatky.
 
Týmito vecami sa zaoberá vždy pomerne široká skupina operatívcov. Všetky osoby, ktoré majú niečo spoločné s teroristickými skupinami alebo inými nebezpečnými organizáciami, musia byť monitorované a preverované. V rámci bezpečnostných štandardov musela byť posilnená bezpečnosť na vianočných trhoch, pretože situácia v celej Európskej únii nie je optimálna a musia sa brať do úvahy všetky hrozby. Nasadzuje sa vyšší počet príslušníkov, materiálne a technické prostriedky a v spolupráci s organizátormi sa realizujú také opatrenia, aby sa predišlo akýmkoľvek možným útokom.
 
Keď hovoríte o opatreniach, tak pripomeňme nedávnu správu, že betónové bariéry v Nemecku, ktoré majú zabrániť tragédii z minulého roka, zabalili do darčekového papiera. Pomôže to zabrániť opakovaniu útoku, pri ktorom terorista v nákladnom aute zrážal ľudí? 
 
Eliminujem riziko tak na jedno percento. Niečo také je, samozrejme, náročné a daňoví poplatníci to musia zaplatiť. Rovnako musia zaplatiť aj nasadenie väčšieho počtu bezpečnostných zložiek, pretože nadčasy, príplatky a všetko spojené s navýšením počtu policajtov v uliciach hradí štát.
 
Druhá vec je, že toto je už iba sekundárne riešenie. Vždy som upozorňoval, že to treba riešiť primárne a predchádzať takýmto veciam preventívne, aby sme nemuseli nasadzovať takéto počty bezpečnostných zložiek a míňať peniaze zo štátnej pokladnice, pretože je to neefektívne. 
 
Aká je teda podľa vás prevencia?
 
Prevenciou je komplexná spolupráca s komunitami, hotelmi a ďalšími. Ak chcete mať v dome čisto, tak nemôžete chodiť okolo neho a ometať pavučinky, musíte ísť do všetkých miest, musíte mať všetko pod kontrolou a všetko musíte mať sprehľadnené. To je normálny sedliacky rozum a logika. Takto to funguje aj s nebezpečnými ľuďmi či organizáciami, ktoré ohrozujú život človeka. 
 
Vráťme sa ešte k spomínanému vlaňajšiemu útoku na vianočné trhy v Berlíne, pri ktorom použili teroristi dodávku. Dá sa takýmto tragédiám predísť a stačia na to tie betónové zábrany v „darčekovom balení“? 
 
Takým útokom nie je možné predísť, pretože to by ste museli strážiť každého jedného človeka. Na každého jedného občana by musel byť jeden príslušník tajnej služby a musel by ho mať stále pod kontrolou, ako keď robia odsúdeným sprievod zo zboru justičnej stráže, a to sa nedá. To je absolútne nemožné a navyše nemôžete vidieť do hlavy toho človeka ani odhadnúť, kedy sa zmocní vozidla a urobí z neho zbraň.
 
Nechcem hovoriť o žiadnom návode, ako sa to má robiť, ale dnes už nie je žiadnym tajomstvom, že sa na to používajú autá z požičovní. Alebo ak sa niekto rozhodne, tak rovno pri nejakej promenáde vyhodí z vozidla vodiča a rozbehne auto proti davu. Preto otvorene hovorím, že predísť takýmto útokom sa nedá. Pôjde to len vtedy, ak budeme mať dôkladne zmonitorované prostredie a budeme vedieť „who is who“ (kto je kto) tam, kde žijeme. 
 
- Reklama -